Mus z dyni i jabłek
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Masz ochotę na pyszny deser? Proponujemy przepis na mus z dyni i jabłek podawany z kremem śmietankowym. Lekki i puszysty mus doskonale osłodzi jesienne wieczory. Sprawdź, jak go zrobić!
SKŁADNIKI
- 30 dag dyni pokrojonej w kostkę
- 2 kwaśne jabłka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 białka jaj
- kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa
- rodzynki
- migdały
- Krem śmietankowy:
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obieramy ze skóry, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podobne postępujemy z dynią.
- Wrzucamy jabłka z dynią do garnka z wrzącą wodą (ok. 100 ml). Dodajemy połowę cukru i rozgotowujemy na wolnym ogniu na miazgę. Studzimy.
- Białka umytych dokładnie i sparzonych wrzątkiem jaj ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Delikatnie mieszamy z musem i cukrem waniliowym.
- Przygotowujmy krem śmietankowy: żelatynę zalewamy wodą (wg przepisu na opakowaniu). Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec żelatynę i cukier puder.
- Mus rozkładamy do pucharków, dekorujemy skórką cytrusów, kremem śmietankowym i wkładamy do lodówki.