Mus czekoladowy z malinami. Doskonały deser na lato, który zawsze smakuje

Mus czekoladowy z malinami
Autor: Shutterstock Mus czekoladowy z malinami to doskonały deser na lato
łatwy
40 min
4

Połączenie malin i czekolady to strzał w dziesiątkę. Deser jest słodko-kwaśny – idealny na lato.

Ta porcja wystarcza na 4 pucharki

SKŁADNIKI

  • 150 g świeżych malin
  • galaretka
  • 500 ml śmietany 36%
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 opakowania śmietan-fix

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuścić galaretkę malinową w 1,5 szklanki wody. Przestudzić i schłodzić w lodówce.
  • Maliny (zostawić kilka do ozdobienia pucharków) rozgnieść widelcem. Zmiksować z tężejącą galaretką. Od razu przełozyć do 4 pucharków i wstawić do lodówki.
  • Rozpuścić czekolady w kąpieli wodnej (garnek z czekoladami ustawiamy na drugim z gorącą wodą).
  • Ubić schłodzoną śmietankę na sztywną pianę za pomocą miksera (warto wcześniej schłodzić w lodówce także końcówki do ubijania).
  • Do ubitej śmietany dodać śmietan-fix, a następnie – miksując na wolnych obrotach – płynną czekoladę. Nie starajmy się, by masa miała jednolitą strukturę – smugi czekolady w śmietanie tylko uatrakcyjnią wygląd deseru.
  • Śmietanę przełożyć do pucharków z galaretką z malinami. Ozdobić malina, wiórkami czekolady i listkami świeżej mięty.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej