Mus czekoladowy z malinami. Doskonały deser na lato, który zawsze smakuje
2022-08-05
łatwy
40 min
4
Połączenie malin i czekolady to strzał w dziesiątkę. Deser jest słodko-kwaśny – idealny na lato.
Ta porcja wystarcza na 4 pucharki
SKŁADNIKI
- 150 g świeżych malin
- galaretka
- 500 ml śmietany 36%
- tabliczka mlecznej czekolady
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 opakowania śmietan-fix
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozpuścić galaretkę malinową w 1,5 szklanki wody. Przestudzić i schłodzić w lodówce.
- Maliny (zostawić kilka do ozdobienia pucharków) rozgnieść widelcem. Zmiksować z tężejącą galaretką. Od razu przełozyć do 4 pucharków i wstawić do lodówki.
- Rozpuścić czekolady w kąpieli wodnej (garnek z czekoladami ustawiamy na drugim z gorącą wodą).
- Ubić schłodzoną śmietankę na sztywną pianę za pomocą miksera (warto wcześniej schłodzić w lodówce także końcówki do ubijania).
- Do ubitej śmietany dodać śmietan-fix, a następnie – miksując na wolnych obrotach – płynną czekoladę. Nie starajmy się, by masa miała jednolitą strukturę – smugi czekolady w śmietanie tylko uatrakcyjnią wygląd deseru.
- Śmietanę przełożyć do pucharków z galaretką z malinami. Ozdobić malina, wiórkami czekolady i listkami świeżej mięty.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?