Marcepan z fasoli jaś: jak zrobić domowy marcepan?
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Domowy marcepan nadaje się doskonale do przekładania ciast, tortów i świątecznych mazurków. Podajemy przepis na marcepan z fasoli jaś, który można przygotować samemu w domu. Sprawdź, jak to zrobić.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka fasoli “jaś”
- 25 dag cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 2 łyżki śmietany do rozrzedzenia masy
- 25 ml rumu
- olejek migdałowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zalewamy “jasia” przegotowaną, wystudzoną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości.
- Odcedzoną i przestudzoną fasolę obieramy ze skórek. Miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, rumem i olejkiem migdałowym.
- Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki śmietany.
- Taki marcepan nadaje się do przekładania ciasta, tortów i dekoracji mazurków.