Marcepan z fasoli jaś: jak zrobić domowy marcepan?

2021-03-29
Marcepan z fasoli jaś: jak zrobić domowy marcepan?
Autor: thinkstockphotos.com Fasolowe słodycze.
łatwy
30 min
4

Domowy marcepan nadaje się doskonale do przekładania ciast, tortów i świątecznych mazurków. Podajemy przepis na marcepan z fasoli jaś, który można przygotować samemu w domu. Sprawdź, jak to zrobić.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka fasoli “jaś”
  • 25 dag cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 2 łyżki śmietany do rozrzedzenia masy
  • 25 ml rumu
  • olejek migdałowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zalewamy “jasia” przegotowaną, wystudzoną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Gotujemy do miękkości.
  • Odcedzoną i przestudzoną fasolę obieramy ze skórek. Miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, rumem i olejkiem migdałowym.
  • Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy 2 łyżki śmietany.
  • Taki marcepan nadaje się do przekładania ciasta, tortów i dekoracji mazurków.
Redakcja
więcej