Makaroniki z płatków owsianych – zdrowy przepis
2021-03-27

łatwy
30 min
4
Makaroniki z płatków owsianych są proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe. Poza tym przepis pozwala na twórcze innowacje!
Uwaga: Ciasto na makaroniki można wzbogacić, np. część płatków owsianych zastąpić posiekanymi drobno migdałami lub orzechami.
Makaroniki można zjadać pojedynczo lub przekładać kremem albo dżemem.
SKŁADNIKI
- 25 dag płatków owsianych
- ½ szklanki maki
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 6 dag cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- sól
- odrobina cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z płatków owsianych odsiać mąkę. Płatki wrzucić na patelnię. Przez chwile prażyć na sucho.
- Dodać masło, wymieszać, obrumienić.
- Posypać cukrem i ostrożnie smażyć, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Zestawić z ognia, zostawić do przestudzenia.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, rozbełtane jajka, olejek migdałowy, cukier wanilinowy.
- Wszystko wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę makaronikową kłaść na blachę łyżką.
- Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni.