Magiczne ciasto Egg Nog nie tylko na święta
2021-03-29

średni
30 min
4
Ciasto egg nogg to deser niezwykły. Z jednej warstwy masy w trakcie pieczenia i schładzania tworzą się dwie - chrupkie ciastko i aksamitny krem. Magia? Możliwe! W końcu Święta to czas cudów.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Pyszne torty bez pieczenia. SPRAWDŹ!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki schłodzonego likieru egg nog
- 3 łyżki burbonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 duże jajka
- mała szczypta winianu potasu (cream of tartar)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki roztopionego i schłodzonego masła
- 1 szklanka mąki
- 1 cała gałka muszkatołowa
- masło do posmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Egg nog wlać do miski i podgrzewać w kuchence mikrofalowej (na średniej mocy) przez ok 75 sekund, co 15 sekund mieszając. Następnie dodaj burbon i wanilię i dobrze wymieszaj.
- Do białek jaj dodać winian potasu i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Odstawić.
- Żółtka utrzyj z cukrem aż zbieleją, po czym dodaj roztopione masło i dokładnie zmiksuj, aż powstanie jednolita masa.
- Do żółtkowej masy dodawaj po trochu mąkę, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą zmniejsz obroty miksera i wlej małym strumieniem egg nog z burbonem i wanilią. Ciasto powinno być rzadkie.
- Za pomocą szpatułki przekładaj po trochu ubitego białka do masy żółtkowej i delikatnie wymieszaj, czynność powtarzaj, aż cała piana znajdzie się w cieście. Masa powinna być nadal rzadka z kilkoma "kawałkami" ubitych białek.
- Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem blaszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C. Piecz około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia w blaszce na około 3 godziny.
- Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem i świeżo startą gałka muszkatołową.