Magiczne ciasto Egg Nog nie tylko na święta

2021-03-29
Magiczne ciasto Egg Nog nie tylko na święta
Autor: Shutterstock Ciasto Egg Nog można posypać przed upieczeniem odrobina maku.
średni
30 min
4

Ciasto egg nogg to deser niezwykły. Z jednej warstwy masy w trakcie pieczenia i schładzania tworzą się dwie - chrupkie ciastko i aksamitny krem. Magia? Możliwe! W końcu Święta to czas cudów.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Pyszne torty bez pieczenia. SPRAWDŹ!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki schłodzonego likieru egg nog
  • 3 łyżki burbonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • mała szczypta winianu potasu (cream of tartar)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki roztopionego i schłodzonego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • masło do posmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Egg nog wlać do miski i podgrzewać w kuchence mikrofalowej (na średniej mocy) przez ok 75 sekund, co 15 sekund mieszając. Następnie dodaj burbon i wanilię i dobrze wymieszaj.
  • Do białek jaj dodać winian potasu i ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Odstawić.
  • Żółtka utrzyj z cukrem aż zbieleją, po czym dodaj roztopione masło i dokładnie zmiksuj, aż powstanie jednolita masa.
  • Do żółtkowej masy dodawaj po trochu mąkę, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą zmniejsz obroty miksera i wlej małym strumieniem egg nog  z burbonem i wanilią. Ciasto powinno być rzadkie.
  • Za pomocą szpatułki przekładaj po trochu ubitego białka do masy żółtkowej i delikatnie wymieszaj, czynność powtarzaj, aż cała piana znajdzie się w cieście. Masa powinna być nadal rzadka z kilkoma "kawałkami" ubitych białek.
  • Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem blaszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C. Piecz około 50 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia w blaszce na około 3 godziny.
  • Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem i świeżo startą gałka muszkatołową.