Lukier żelatynowy - tajemnica cukierników. Polewa cukrowa, która nie kruszy się i nie odpada.
Lukier na cieście drożdżowym czy pączku to słodkie wykończenie. Biała lukrowa czapa dodaje wypiekom urody. Jednak tradycyjny lukier szybko kruszy się i odpada. Specjalnie dla Was przepytaliśmy cukierników, jak zrobić lukier, który się nie łuszczy i grubą warstwą pokrywa puszyste ciasto.
Lukier proteinowy - oto czego potrzebujecie! Polecamy Wam przepis na lukier żelatynowy, który się nie kruszy i nie odpada. Najlepszy sprawdzony przepis na idealną polewę cukrową!
SKŁADNIKI
- 100 g cukru pudru
- 30 ml (2 łyżki) wody i dodatkowo 15 ml wody do namoczenia żelatyny
- 1 łyżeczka (5 g) żelatyny
- 1/5 łyżeczki (1 g) kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę zalać 1 łyżką wody (15 ml) i pozostawić do napęcznienia.
- Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody. Gotować na średnim ogniu. Cukier powinien się rozpuścić całkowicie. Po rozpuszczeniu gotować krótko, dosłownie 1-1,5 minuty. Nie należy syropu gotować zbyt długo, bo za bardzo odparuje i lukier będzie zbyt gęsty.
- Syrop zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Wystarczy 1 minuta. Temperatura syropu powinna wynosić 70-80°C.
- Do gorącego syropu dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, do całkowitego rozpuszczenia.
- Do jednorodnej mieszaniny, dodać kwasek cytrynowy do smaku i wymieszać.
- Gorący syrop ubić mikserem na średnich obrotach, aż lukier stanie się biały.
- Powinniśmy otrzymać śnieżnobiały i lepki lukier, który łagodnie będzie spływał z krawędzi.
- Natychmiast pokryć lukrem wystudzone ciasto lub ciastka. Można lukrem polewać, smarować łopatką, użyć pędzelka lub wyciskać go z rękawa cukierniczego. Lukier szybko twardnieje! Trzeba działać zdecydowanie.
Więcej przepisów na lukier
Jeśli dekorowanie ciast i ciasteczek jest Twoim żywiołem, zobacz kilka sprawdzonych przepisów i porad jak lukrować wypieki:
Lukier - jak udekorować domowe wypieki?
Jak zrobić lukier do pierniczków?
Jak zrobić prosty LUKIER z białka i cukru?
Jak zrobić lukier trzcinowy? Przepis na lukier z cukru trzcinowego
Masa cukrowa, lukier plastyczny: przepis na domową masę cukrową [GALERIA ZDJĘĆ]