Lukier żelatynowy - tajemnica cukierników. Polewa cukrowa, która nie kruszy się i nie odpada.

Lukier żelatynowy
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
4

Lukier na cieście drożdżowym czy pączku to słodkie wykończenie. Biała lukrowa czapa dodaje wypiekom urody. Jednak tradycyjny lukier szybko kruszy się i odpada. Specjalnie dla Was przepytaliśmy cukierników, jak zrobić lukier, który się nie łuszczy i grubą warstwą pokrywa puszyste ciasto. 

Lukier proteinowy - oto czego potrzebujecie! Polecamy Wam przepis na lukier żelatynowy, który się nie kruszy i nie odpada. Najlepszy sprawdzony przepis na idealną polewę cukrową!

SKŁADNIKI

  • 100 g cukru pudru
  • 30 ml (2 łyżki) wody i dodatkowo 15 ml wody do namoczenia żelatyny
  • 1 łyżeczka (5 g) żelatyny
  • 1/5 łyżeczki (1 g) kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę zalać 1 łyżką wody (15 ml) i pozostawić do napęcznienia.
  • Cukier puder wymieszać z 2 łyżkami wody. Gotować na średnim ogniu. Cukier powinien się rozpuścić całkowicie. Po rozpuszczeniu gotować krótko, dosłownie 1-1,5 minuty. Nie należy syropu gotować zbyt długo, bo za bardzo odparuje i lukier będzie zbyt gęsty.
  • Syrop zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Wystarczy 1 minuta. Temperatura syropu powinna wynosić 70-80°C.
  • Do gorącego syropu dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, do całkowitego rozpuszczenia.
  • Do jednorodnej mieszaniny, dodać kwasek cytrynowy do smaku i wymieszać.
  • Gorący syrop ubić mikserem na średnich obrotach, aż lukier stanie się biały.
  • Powinniśmy otrzymać śnieżnobiały i lepki lukier, który łagodnie będzie spływał z krawędzi.
  • Natychmiast pokryć lukrem wystudzone ciasto lub ciastka. Można lukrem polewać, smarować łopatką, użyć pędzelka lub wyciskać go z rękawa cukierniczego. Lukier szybko twardnieje! Trzeba działać zdecydowanie.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Więcej przepisów na lukier

Jeśli dekorowanie ciast i ciasteczek jest Twoim żywiołem, zobacz kilka sprawdzonych przepisów i porad jak lukrować wypieki:

Lukier - jak udekorować domowe wypieki?

Jak zrobić lukier do pierniczków?

Jak zrobić prosty LUKIER z białka i cukru?

Jak zrobić lukier trzcinowy? Przepis na lukier z cukru trzcinowego

Masa cukrowa, lukier plastyczny: przepis na domową masę cukrową [GALERIA ZDJĘĆ]

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej