Lody czekoladowe w słodkim sosie chilli
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Gorzko-słodkie lody czekoladowe świetnie smakują podane ze słodkim sosem chilli, który nadaje im niepowtarzalnego smaku. Sprawdź, jak wykorzystać ostro-słodki smak pikantnych papryczek i rozkoszuj się niepowtarzalnym deserem.
Domowe lody waniliowe
Domowe lody czekoladowe
SKŁADNIKI
- wafelki pucharowe
- lody czekoladowe
- świeża kolendra
- 6 papryczek chilli
- 1 ząbek czosnku
- 200g cukru
- 360 ml wody
- 120 ml octu balsamicznego
- szczypta soli
- mąka ziemniaczana (do zagęszczenia)
- 2 łyżki sosu sojowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z chilli usuwamy pestki i blendujemy razem z czosnkiem.
- Powstałą maskę przekładamy do rondelka i dodajemy wodę, cukier sól i sos sojowy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż chilli nie zmięknie.
- Mąkę (1-2 łyżeczki rozrabiamy w dwóch łyżkach wody i dodajemy do sosu. Mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, aby się wystudził (można podawać również z gorącym).
- W wafelku układamy 3 kulki lodów czekoladowych. Polewamy je słodkim sosem chilli i dekorujemy listkami kolendry.