Kutia wigilijna - przepis Anny Starmach

2021-03-29
Aleksandra Sokołowska
Kutia bezglutenowa
Autor: Karolina Wrona Kutia wigilijna z orzechami.
łatwy
220 min
4

Jak zrobić wigilijną kutię? Wypróbuj sprawdzony przepis Anny Starmach, jurorki "MasterChefa" i autorki bestsellerowych książek "Pyszne 25". Pyszna kutia z pszenicy, maku, z dużą ilością bakalii będzie słodkim przebojem świątecznego stołu.

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Śląskie makówki Anny Starmach

SKŁADNIKI

  • szklanka ziaren pszenicy
  • szklanka maku
  • 2 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem (lub konfitury różanej)
  • 6 łyżek miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dzień przed Wigilią zalej pszenicę gorącą wodą i zostaw na noc, żeby napęczniała.
  • W wigilijny poranek przecedź ją, zalej świeżą wodą i gotuj przez mniej więcej 3 godziny aż zmięknie.
  • Mak zalej mlekiem i gotuj około 40 minut, po tym czasie przecedź go i zmiel w maszynce do mięsa.
  • Pszenicę połącz z makiem, miodem, cukrem, płatkami róży i pokrojonymi bakaliami. Podawaj na zimno.
Aleksandra Sokołowska