Kutia wigilijna - przepis Anny Starmach
2021-03-29
łatwy
220 min
4
Jak zrobić wigilijną kutię? Wypróbuj sprawdzony przepis Anny Starmach, jurorki "MasterChefa" i autorki bestsellerowych książek "Pyszne 25". Pyszna kutia z pszenicy, maku, z dużą ilością bakalii będzie słodkim przebojem świątecznego stołu.
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny również Łazanki z makiem i bakaliami oraz Śląskie makówki Anny Starmach
SKŁADNIKI
- szklanka ziaren pszenicy
- szklanka maku
- 2 łyżki płatków róży ucieranych z cukrem (lub konfitury różanej)
- 6 łyżek miodu
- 50 g rodzynek
- 50 g migdałów
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzień przed Wigilią zalej pszenicę gorącą wodą i zostaw na noc, żeby napęczniała.
- W wigilijny poranek przecedź ją, zalej świeżą wodą i gotuj przez mniej więcej 3 godziny aż zmięknie.
- Mak zalej mlekiem i gotuj około 40 minut, po tym czasie przecedź go i zmiel w maszynce do mięsa.
- Pszenicę połącz z makiem, miodem, cukrem, płatkami róży i pokrojonymi bakaliami. Podawaj na zimno.