Kutia: kwintesencja świąt

2021-03-29
przepis restauracja Bazaar
Kutia - przepis na bożonarodzeniowy przysmak
Autor: Karolina Wrona Kutia - przepis na bożonarodzeniowy przysmak.
łatwy
40 min
4

Kutia to słodka potrawa wigilijna z ziaren pszenicy, maku, migdałów i rodzynek. Jest jedną z 12 potraw wigilijnych. Jada się ją głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Jak ją zrobić?

Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny  również Łazanki z makiem i bakaliami  oraz Śląskie makówki Anny Starmach

 

SKŁADNIKI

  • opakowanie masy makowej
  • 10 dag bakalii
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 10 dag suszonych moreli
  • 30 dag pszenicy
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pszenicę myjemy, moczymy przez noc, gotujemy do miękkości, osączamy i studzimy. Pszenica powinna być sypka.
  • Do pszenicy dodajemy mak.
  • Susz sparzamy wrzątkiem.
  • Śliwki i morele kroimy w kostkę.
  • Wszystko mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.
przepis restauracja Bazaar