Kutia: kwintesencja świąt
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kutia to słodka potrawa wigilijna z ziaren pszenicy, maku, migdałów i rodzynek. Jest jedną z 12 potraw wigilijnych. Jada się ją głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Jak ją zrobić?
Zobacz także przepisy na: Łamańce z makiem, przepis na staropolski deser wigilijny również Łazanki z makiem i bakaliami oraz Śląskie makówki Anny Starmach
SKŁADNIKI
- opakowanie masy makowej
- 10 dag bakalii
- 10 dag orzechów włoskich
- 10 dag orzechów laskowych
- 10 dag suszonych śliwek
- 10 dag suszonych moreli
- 30 dag pszenicy
- 2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pszenicę myjemy, moczymy przez noc, gotujemy do miękkości, osączamy i studzimy. Pszenica powinna być sypka.
- Do pszenicy dodajemy mak.
- Susz sparzamy wrzątkiem.
- Śliwki i morele kroimy w kostkę.
- Wszystko mieszamy i odstawiamy na 3 godziny.