Krówki ciągutki: jak je zrobić w domu? Krówki waniliowe lub lawendowe: przepis
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Uwielbiasz krówki ciągutki, ale w sklepach trafiasz wyłącznie na krówki kruche. Nie musisz iść do sklepu po ulubione krówki, możesz je zrobić sam, w domu, z 4 łatwo dostępnych składników. Możesz podkręcić ich smak dodając do nich wanilii lub, na przykład, lawendy!
ZOBACZ WIDEO z przepisem na krówki!
SKŁADNIKI
- 300 ml słodkiej śmietanki lub niesłodzonego mleka skondensowanego,
 - szklanka cukru,
 - 1/3 kostki masła,
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki rozpuść w garnku – zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę, gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
 - Gdy masa zacznie brązowieć i przy mieszaniu nieco odchodzić od garnka - jest gotowa. Trwa to ok. 30 minut.
 - Gotową masę przelej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia.
 - Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej.
 - Uwaga! Im dłużej gotujesz, tym cukierki będą bardziej kruche.