Krówki ciągutki: jak je zrobić w domu? Krówki waniliowe lub lawendowe: przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Uwielbiasz krówki ciągutki, ale w sklepach trafiasz wyłącznie na krówki kruche. Nie musisz iść do sklepu po ulubione krówki, możesz je zrobić sam, w domu, z 4 łatwo dostępnych składników. Możesz podkręcić ich smak dodając do nich wanilii lub, na przykład, lawendy!
ZOBACZ WIDEO z przepisem na krówki!
SKŁADNIKI
- 300 ml słodkiej śmietanki lub niesłodzonego mleka skondensowanego,
- szklanka cukru,
- 1/3 kostki masła,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki rozpuść w garnku – zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę, gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Gdy masa zacznie brązowieć i przy mieszaniu nieco odchodzić od garnka - jest gotowa. Trwa to ok. 30 minut.
- Gotową masę przelej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia.
- Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej.
- Uwaga! Im dłużej gotujesz, tym cukierki będą bardziej kruche.