Krówki ciągutki: jak je zrobić w domu? Krówki waniliowe lub lawendowe: przepis

Krówki ciągutki: jak je zrobić w domu? Krówki waniliowe lub lawendowe: przepis
Autor: Shutterstock Krówki ciągutki smakują wybornie, gdy przygotujemy je samodzielnie
łatwy
40 min
4

Uwielbiasz krówki ciągutki, ale w sklepach trafiasz wyłącznie na krówki kruche. Nie musisz iść do sklepu po ulubione krówki, możesz je zrobić sam, w domu, z 4 łatwo dostępnych składników. Możesz podkręcić ich smak dodając do nich wanilii lub, na przykład, lawendy!

ZOBACZ WIDEO z przepisem na krówki!

SKŁADNIKI

  • 300 ml słodkiej śmietanki lub niesłodzonego mleka skondensowanego,
  • szklanka cukru,
  • 1/3 kostki masła,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki rozpuść w garnku – zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę, gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Gdy masa zacznie brązowieć i przy mieszaniu nieco odchodzić od garnka - jest gotowa. Trwa to ok. 30 minut.
  • Gotową masę przelej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia.
  • Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej.
  • Uwaga! Im dłużej gotujesz, tym cukierki będą bardziej kruche.
Maria Olczak
więcej