Krem z cappucino
2019-03-07
łatwy
0 min
4
Krem z cappuccino jest lekki niczym pianka mleczna i subtelnie kawowy. Krem przygotowuje się na cappuccino w proszku i bitej śmietany z niewielkim dodatkiem żelatyny. Puszystym kremem o smaku cappuccino przekładamy warstwy eleganckiego tortu lub lekkiego placka biszkoptowego do popołudniowej kawy.
SKŁADNIKI
- 30 g cappuccino w proszku + 2 łyżki
- 150 ml wody
- 900 ml śmietanki 36% (kremówki)
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie – cappuccino jest już słodzone)
- 15 g żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cappuccino w proszku (30 g) zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do przestygnięcia.
- Do ciepłej kawy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
- Kremówkę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder.
- Dodajemy 2 łyżki sypkiego cappuccino i ponownie dokładnie miksujemy.
- Do masy śmietanowej wlewamy zimne cappuccino z żelatyną i bardzo dokładnie miksujemy.
- Jeśli krem wydaje się zbyt rzadki, można na chwilę włożyć go do lodówki, a dopiero później przełożyć nim tort lub ciasto.