Kokosowy przekładaniec: proste i efektowne ciasto
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Kokosowe ciasto przekładane to pyszny deser, które przygotujesz w 50 minut. Prosty placek zawsze się udaje, a masa z wiórkami kokosowymi na pewno będzie smakowała miłośnikom drinków z malibu i wielbicielom kokosanek.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 8 jajek,
- 5 łyżek maki,
- 3 łyżki kakao,
- 8 łyżek cukru,
- szczytpa proszku do pieczenia,
- tłuszcz do formy,
- polewa czekoladowa
- Masa
- 200 g wiórków koksowych,
- szklanka wódki,
- kostka masła lub margaryny,
- 1/2 szklanki cukru-pudru,
- jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić.
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia i żółtkami, połączyć z pianą.
Formę natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować masę kokosową: wiórki koksowe zalać wódką, odstawić na 1 godzinę.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i wódkę z kokosem, wymieszać.
Ciasto przekroić. 1/2 masy kokosowej rozsmarować na placku, przykryć drugim.
Przygotować polewę, posmarować ciasto, wyłożyć pozostałą masę, ozdobić np. listkami z czekolady albo owocami.
Podawać z kawą i owocowym, delikatnym likierem lub nalewką.