Kokosowy przekładaniec: proste i efektowne ciasto

2021-03-29
Delfina
kokosowy-przekladaniec-proste-i-efektowne-ciasto.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatne ciasto z dodatkeim kokosa idealne na niedzielny deser
łatwy
60 min
4

Kokosowe ciasto przekładane to pyszny deser, które przygotujesz w 50 minut. Prosty placek zawsze się udaje, a masa z wiórkami kokosowymi na pewno będzie smakowała miłośnikom drinków z malibu i wielbicielom kokosanek.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 8 jajek,
  • 5 łyżek maki,
  • 3 łyżki kakao,
  • 8 łyżek cukru,
  • szczytpa proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • polewa czekoladowa
  • Masa
  • 200 g wiórków koksowych,
  • szklanka wódki,
  • kostka masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru-pudru,
  • jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Białka ubić. Mąkę wymieszać z kakao, cukrem, proszkiem do pieczenia i żółtkami, połączyć z pianą. Formę natłuścić, wyłożyć ciasto. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować masę kokosową: wiórki koksowe zalać wódką, odstawić na 1 godzinę. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko i wódkę z kokosem, wymieszać. Ciasto przekroić. 1/2 masy kokosowej rozsmarować na placku, przykryć drugim. Przygotować polewę, posmarować ciasto, wyłożyć pozostałą masę, ozdobić np. listkami z czekolady albo owocami. Podawać z kawą i owocowym, delikatnym likierem lub nalewką.
Delfina