Jak przygotować lody czekoladowe?

2021-03-29
Beata Lekszycka
Domowe lody czekoladowe
Autor: thinkstockphotos.com Domowe lody czekoladowe świetnie smakują podane z owocami, a do tego łatwo je przygotować.
średni
25 min
4

Domowe lody czekoladowe wcale nie są trudne w przygotowaniu, a smakiem przewyższają te ze sklepowych półek. Sprawdź, jak je zrobić.

Lody czekoladowe w słodkim sosie chilli

Domowe lody waniliowe

Domowe lody czekoladowe

SKŁADNIKI

  • 1/2 laski wanilii
  • 35 dag grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 3,5 szklanki śmietany kremówki
  • 3 jajka
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wanilię rozkroić wzdłuż na pół, wyjąć ziarenka ze środka, przełożyć je do rondelka.
  • Dodać czekoladę i śmietanę kremówkę, zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
  • Ubić jajka z solą i powoli, ciągle ubijając, wlewać gorącą czekoladową śmietanę.
  • Powstałą masę gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia.
  • Przecedzić przez gęste sito do metalowej miseczki, wstawić do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i ostudzić.
  • Zimną masę wstawić do zamrażalnika na 3 godziny, mieszając co 20 minut, aby lody czekoladowe były gładkie.
Beata Lekszycka