Jak przygotować lody czekoladowe?
2021-03-29
średni
25 min
4
Domowe lody czekoladowe wcale nie są trudne w przygotowaniu, a smakiem przewyższają te ze sklepowych półek. Sprawdź, jak je zrobić.
Lody czekoladowe w słodkim sosie chilli
Domowe lody waniliowe
Domowe lody czekoladowe
SKŁADNIKI
- 1/2 laski wanilii
- 35 dag grubo pokrojonej gorzkiej czekolady
- 3,5 szklanki śmietany kremówki
- 3 jajka
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wanilię rozkroić wzdłuż na pół, wyjąć ziarenka ze środka, przełożyć je do rondelka.
- Dodać czekoladę i śmietanę kremówkę, zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia.
- Ubić jajka z solą i powoli, ciągle ubijając, wlewać gorącą czekoladową śmietanę.
- Powstałą masę gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż do lekkiego zgęstnienia.
- Przecedzić przez gęste sito do metalowej miseczki, wstawić do większego naczynia napełnionego kostkami lodu i ostudzić.
- Zimną masę wstawić do zamrażalnika na 3 godziny, mieszając co 20 minut, aby lody czekoladowe były gładkie.