Indyjskie lody kulfi: przepis na orientalny przysmak

materiały prasowe Lipton
Indyjskie lody kulfi: przepis na orientalny przysmak
Autor: thinkstockphotos.com Indyjskie lody kulfi to przysmak z zagęszczonego mleka
średni
30 min
4

Indyjskie lody kulfi wytwarzane są z zagęszczonego mleka i przyprawiane typowo indyjskimi dodatkami - kardamonem i szafranem. Kulfi są trochę mniej kaloryczne niż typowe lody. Ich smak uzupełni herbata indyjska, którą możesz podawać także schłodzoną.

Dlaczego zimą warto jeść lody?

Lody w 5 minut - błyskawiczne domowe lody ananasowe

Jakie właściwości odżywcze mają lody?

Lody prawdziwe i fałszywe. Jak rozpoznać prawdziwe lody?

Kto i kiedy wynalazł lody?

Zobacz jak się robi lody

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 3/4 szklanki śmietanki
  • 6 strączków nasiennych kardamonu, rozgniecionych
  • 1/4 łyżeczki nitek szafranu, pokruszonych
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki orzeszków pistacjowych, prażonych, drobno posiekanych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym rondlu wymieszaj mleko, śmietankę, dodaj strączki kardamonu i szafran, a następnie doprowadź do wrzenia.
  • Natychmiast zmniejsz płomień i gotuj 10 minut na wolnym ogniu, bez przykrycia, często mieszając, aż płyn zmniejszy objętość  do około 3 szklanek. Dosyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostygnięcia.
  • Przelej przez sitko do dużej miski, usuń strączki kardamonu. Wrzuć orzeszki pistacjowe.
  • Rozlej kulfi do sześciu foremek o objętości 1/2 szklanki, przykryj wszystkie folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 3 godziny. Możesz też użyć specjalnych foremek do lodów.
  • Przed podaniem przełóż lody do miseczek i podawaj ze świeżymi owocami i posiekanymi pistacjami.
materiały prasowe Lipton