Gruszki w cieście: przepis na szybki i pyszny deser z gruszek
2021-03-29
średni
35 min
4
Gruszki w cieście to doskonały pomysł na smaczny i efektowny deser. Jak zrobić to urocze danie? Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- umyte gruszki (w całości)
- na ciasto:
- 30 dag mąki
- sól
- 5 żółtek
- 20 dag masła
- białko do smarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Wyrabiamy ciasto, łącząc wszystkie składniki, następnie trzeba je rozwałkować i pociąć na paseczki.
Umyte gruszki należy owinąć ciastem, tak aby wystawał ogonek. Warto pamiętać, aby dobrze skleić łączenia paseczków ciasta, aby się nie rozpadły.
Ciasto nakłuć, ułożyć całość na blasze z papierem do pieczenia. Każdą gruszkę posmarować ubitym białkiem.
Gruszki pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.