Gruszki w cieście: przepis na szybki i pyszny deser z gruszek

Gruszki w cieście: przepis na szybki i pyszny deser z gruszek
Autor: Shutterstock Gruszki w całości zapieczone w cieście są nie tylko pyszne, lecz także wyglądają efektownie
średni
35 min
4

Gruszki w cieście to doskonały pomysł na smaczny i efektowny deser. Jak zrobić to urocze danie? Podajemy dobry przepis.

SKŁADNIKI

  • umyte gruszki (w całości)
  •  
  • na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • sól
  • 5 żółtek
  • 20 dag masła
  • białko do smarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Wyrabiamy ciasto, łącząc wszystkie składniki, następnie trzeba je rozwałkować i pociąć na paseczki.

    Umyte gruszki należy owinąć ciastem, tak aby wystawał ogonek. Warto pamiętać, aby dobrze skleić łączenia paseczków ciasta, aby się nie rozpadły.

    Ciasto nakłuć, ułożyć całość na blasze z papierem do pieczenia. Każdą gruszkę posmarować ubitym białkiem.

    Gruszki pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.