Fantastyczne gruszki na francuskim cieście - pyszny deser lub przekąska
2021-10-07
łatwy
15 min
6
Ten prosty deser już w czasie przygotowywania wprowadza w domu cudowną atmosferę. Aromat gruszek, przypraw i orzechów miesza się z zapachem pieczonego ciasta wprowadzając w błogi, choć pełen oczekiwania nastrój wszystkich domowników. Tego nie da nam żaden gotowy deser, przyniesiony nawet z najmodniejszej cukierni.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6-8 gruszek
- 1 jajko
- 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich lub 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów.
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie szczypta cynamonu lub mielonych goździków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gruszki umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne.
- Orzechy posiekać, ale niezbyt drobno i nierównomiernie, wymieszać z miodem. W wersji z masłem orzechowym wymieszać masło z miodem.
- Zagłębienia w gruszkach powstałe po usunięciu gniazd nasiennych wypełnić orzechami, pastą z masła orzechowego i miodu.
- Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na tyle prostokątów, ile mamy połówek gruszek.
- Na każdym prostokącie położy połówkę gruszki, wierzch owoców można oprószyć cynamonem lub goździkami.
- Prostokąty ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Jajko rozkłócić i posmarować nim ciasto wokół gruszek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 20 min.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?