Fantastyczne gruszki na francuskim cieście - pyszny deser lub przekąska

Gruszki na cieście francuskim
Autor: Shutterstock Gruszki na cieście francuskim, świeże owoce i orzechy na stole.
łatwy
15 min
6

Ten prosty deser już w czasie przygotowywania wprowadza w domu cudowną atmosferę. Aromat gruszek, przypraw i orzechów miesza się z zapachem pieczonego ciasta wprowadzając w błogi, choć pełen oczekiwania nastrój wszystkich domowników. Tego nie da nam żaden gotowy deser, przyniesiony nawet z najmodniejszej cukierni. 

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6-8 gruszek
  • 1 jajko
  • 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich lub 2 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów.
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie szczypta cynamonu lub mielonych goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gruszki umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne.
  • Orzechy posiekać, ale niezbyt drobno i nierównomiernie, wymieszać z miodem. W wersji z masłem orzechowym wymieszać masło z miodem.
  • Zagłębienia w gruszkach powstałe po usunięciu gniazd nasiennych wypełnić orzechami, pastą z masła orzechowego i miodu.
  • Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na tyle prostokątów, ile mamy połówek gruszek.
  • Na każdym prostokącie położy połówkę gruszki, wierzch owoców można oprószyć cynamonem lub goździkami.
  • Prostokąty ułożyć na wyłożonej papierem blaszce. Jajko rozkłócić i posmarować nim ciasto wokół gruszek.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 20 min.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej