Domowe pączki, jak u mamy: : przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]

2021-03-29
Domowe pączki, jak u mamy: : przepis Szymona Czerwińskiego [Czerwiński w 7 minut]
Autor: mat. pras. Szymon Czerwiński Pączki - ulubiony przysmak polskiego karnawału
łatwy
45 min
4

Domowe pączki, jak u mamy Szymona Czerwińskiego, to sprawdzony przepis na zawsze udane słodkości. Okrąglutkie, puszyste i słodkie są symbole polskiego karnawału, a szczególnie ostatków i Tłustego Czwartku.

FB: https://www.facebook.com/CzerwinskiSzymon/
INSTA: szymon_czerwinski/
www.szymonczerwinski.com
YT: Szymon Czerwiński

SKŁADNIKI

  • 1 kg Mąki Krupczatki
  • 10 żółtek
  • 100g drożdży
  • 1/2 kostka masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 szklanki mleka
  • ½ szklanka cukru drobnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 1,5 kg smalcu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko podgrzej do temperatury około 38 st C. i wlej do miski. Dodaj rozkruszone drożdże, dwie łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Dokładnie połącz składniki rozczynu. Przykryj miskę ścierką i odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Żółtka z cukrem ubij na białą i puszysta masę. Za chwilę będą nam potrzebne.
  • Do dużej miski przesiej przez sito mąkę razem z solą i cukrem waniliowym. Dodaj wyrośnięty zaczyn i całość połącz przy pomocy łyżki drewnianej na jednolitą masę.
  • Do przygotowywanego ciasta dodaj żółtka i przy pomocy najlepiej robota kuchennego z końcówką hak ugniataj ciasto przez około 20 minut. Gotowe ciasto powinno bez problemu odchodzić od ręki
  • Do tak przygotowanego ciasta dodajemy rozpuszczone masło oraz spirytus. Całość zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na koło półtorej godziny.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i przy pomocy wałka – wałkujemy na około 2 cm grubości ciasto.
  • Z ciasta przy pomocy szklanki wycinamy pączki. Tak przygotowane krążki zostawiamy na stolnicy do wyrośnięcia (około 30 – 40 minut).
  • W garnku rozpuszczamy smalec. Przy pomocy termometru kuchennego pilnujemy temperatury 170=185 st C. W niej będziemy smażyć.
  • Następnie wyrośnięte pączki smażmy partiami – pilnując aby temperatura smalcu nie spadła poniżej zadanej. Usmażone pączki przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczy.
  • Pączki szprycujemy ulubioną konfiturą i oprószamy cukrem pudrem lub lukrem.
Redakcja
więcej