Domowe lody truskawkowe - zdrowy deser nie tylko dla dzieci
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Domowe lody mają wiele zalet: ich skład jest nam znany, nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników. Ich głównych składnikiem są truskawki. Ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, zobacz jak je zrobić.
Lody jogurtowe z żurawiną
Sorbet malinowy i truskawkowy + wideo
Jak przygotować lody owocowe w domu?
SKŁADNIKI
- 150 g truskawek (mogą być mrożone)
- masło do podsmażenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- 120 g cukru pudru
- 300 ml śmietanki kremówki
- suszone truskawki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić.
- Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy.
- W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubić na sztywno śmietanę. W jednym naczyniu połączyć wszystkie masy. Dodać truskawki, wymieszać i przełożyć do pojemnika.
- Nakryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 5 godzin.
- Wyjąć na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów. Udekorować chrupiącymi plasterkami truskawek.