Domowe lody czekoladowe - sprawdzony przepis

2021-03-29
jak_zrobic_lody_czekoladowe_podajemy.jpg
Autor: photos.com Żadne lody nie dorównają tym, które zrobi się samemu.
średni
25 min
4

Gdy upał daje się we znaki, czas na ochłodę. Może lody? Zamiast biec do sklepu po gotowe - zbyt słodkie, tłuste, a często też i drogie - zrób lody samodzielnie. Możesz dodać do nich swoje ulubione dodatki. My proponujemy czekoladę. Oto przepis na pyszne lody czekoladowe.

Lody czekoladowe w słodkim sosie chilli

Domowe lody waniliowe

Zobacz jak się robi lody:

Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI

  • 8 żółtek
  • 125 g (½ kubka) drobnoziarnistego cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 500 ml mleka
  • 250 ml (1 kubek) śmietany
  • 1 laska wanilii
  • 250 g ciemnej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka wbij do żaroodpornej miski.
  • Stopniowo dodawaj cukier, ubijając masę ręczną trzepaczką (elektryczna za bardzo napowietrzy krem). Na koniec wmieszaj przesiane przez sitko kakao.
  • Mleko i śmietanę połącz w rondelku, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj ziarenka wanilii.
  • Delikatnie ubijając, wlej mleko ze śmietaną do ubitych żółtek. Postaw żaroodporną miskę nad rondlem z gotującą się wodą.
  • Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Nie dopuść do wrzenia, bo żółtka się zważą.
  • Po około 20 minutach, gdy masa nabierze konsystencji kremu i nie będzie kapała z łyżki, zdejmij miskę z ognia.
  • Krem przecedź. Wlej do nowej czystej miski.
  • W zamrażarce schłódź głęboką kwadratową formę (najlepiej o wymiarach 20x20 cm).
  • Czekoladę połam na drobne kawałki. Przełóż do żaroodpornej miski. Rozpuść w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszaj.
  • Połącz ciepłą czekoladę z ciepłym kremem z mleka i żółtek. Przestudź.
  • Krem przełóż do schłodzonej formy wyjętej z zamrażalnika. Przykryj folią. Wstaw z powrotem do zamrażalnika.
  • Gdy lody zaczną twardnieć, wyjmij je z zamrażalnika, przełóż do dużej miski.
  • Drewnianą łyżką lub elektryczną trzepaczką ubij na gładką masę.
  • Z powrotem przełóż do schłodzonego pojemnika.
  • Powtarzaj chłodzenie i ubijanie jeszcze dwa razy.
  • Przykryj lody pergaminem lub folią. Mroź przez około 8 godzin.