Domowe lody czekoladowe - sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
25 min
4
Gdy upał daje się we znaki, czas na ochłodę. Może lody? Zamiast biec do sklepu po gotowe - zbyt słodkie, tłuste, a często też i drogie - zrób lody samodzielnie. Możesz dodać do nich swoje ulubione dodatki. My proponujemy czekoladę. Oto przepis na pyszne lody czekoladowe.
Lody czekoladowe w słodkim sosie chilli
Domowe lody waniliowe
Zobacz jak się robi lody:
Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI
- 8 żółtek
- 125 g (½ kubka) drobnoziarnistego cukru
- 2 łyżki kakao
- 500 ml mleka
- 250 ml (1 kubek) śmietany
- 1 laska wanilii
- 250 g ciemnej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka wbij do żaroodpornej miski.
- Stopniowo dodawaj cukier, ubijając masę ręczną trzepaczką (elektryczna za bardzo napowietrzy krem). Na koniec wmieszaj przesiane przez sitko kakao.
- Mleko i śmietanę połącz w rondelku, zagotuj. Zdejmij z ognia, dodaj ziarenka wanilii.
- Delikatnie ubijając, wlej mleko ze śmietaną do ubitych żółtek. Postaw żaroodporną miskę nad rondlem z gotującą się wodą.
- Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Nie dopuść do wrzenia, bo żółtka się zważą.
- Po około 20 minutach, gdy masa nabierze konsystencji kremu i nie będzie kapała z łyżki, zdejmij miskę z ognia.
- Krem przecedź. Wlej do nowej czystej miski.
- W zamrażarce schłódź głęboką kwadratową formę (najlepiej o wymiarach 20x20 cm).
- Czekoladę połam na drobne kawałki. Przełóż do żaroodpornej miski. Rozpuść w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu mieszaj.
- Połącz ciepłą czekoladę z ciepłym kremem z mleka i żółtek. Przestudź.
- Krem przełóż do schłodzonej formy wyjętej z zamrażalnika. Przykryj folią. Wstaw z powrotem do zamrażalnika.
- Gdy lody zaczną twardnieć, wyjmij je z zamrażalnika, przełóż do dużej miski.
- Drewnianą łyżką lub elektryczną trzepaczką ubij na gładką masę.
- Z powrotem przełóż do schłodzonego pojemnika.
- Powtarzaj chłodzenie i ubijanie jeszcze dwa razy.
- Przykryj lody pergaminem lub folią. Mroź przez około 8 godzin.