Deser z grilla: przepis na grillowane owoce - śliwki, jabłka, gruszki
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Na grillu nie tylko zrobimy obiad, ale także pyszny owocowy deser! Jak? Najważniejsze to pamiętać, by owoce, które chcemy opiec, zawinąć uprzednio w folię aluminiową. Podajemy przepis na owoce z grilla: śliwki, jabłka i gruszki.
SKŁADNIKI
- 3 gruszki
- 3 jabłka
- 6 śliwek
- 6 łyżeczek masła
- 6 łyżeczek cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę ubić na krem z cukrem i cukrem waniliowym.
- Gruszki umyć, obrać, przekroić z ogonkiem na pół, wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne.
- Jabłka umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
- Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
- Folię aluminiową podzielić na kwadraty o boku równym szerokości folii. Każdy kwadrat posmarować na środku 1 łyżeczką masła i położyć na nim pół jabłka w kostkach, na jabłku postawić połówkę gruszki i dodać jedną śliwkę. Każdą porcję posypać 1 łyżeczką cukru pudru i szczyptą cynamonu.
- Folię chwycić za rogi i starannie zagiąć, tak aby otrzymać zamkniętą torebkę. Torebki ułożyć na grillu i piec około 20-30 minut.
- Owoce z grilla podawać gorące z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.