Deser lodowy na waflach zapiekany przez 4 minuty [tort norweski]
2021-03-29
średni
50 min
4
Tort norweski to efektowny deser lodowy z wafli nasączanych likierem i lodów krótko zapiekanych w piekarniku. Spróbuj go zrobić, bo zaskoczy wszystkich!
SKŁADNIKI
- 200 g ciasta migdałowego lub wafli
- 4 białka
- szklanka cukru pudru
- 3/4 l lodów waniliowych
- łyżka likieru cytrusowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku przyrządzamy syrop: 6 i 1/2 łyżeczki cukru rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, a następnie mieszamy z likierem.
- Ciasto lub wafle dzielimy na prostokąty. Jeden kawałek zostawiamy na blasze, a resztę nasączamy syropem. Lody wykładamy na prostokąt na blasze do pieczenia.
- Pozostałe dwa układamy pionowo, tak by stworzyły ścianki boczne (lekko dociskamy do lodowej masy) i szybko wkładamy do zamrażalnika. Ubijamy białka na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru.
- Dosypujemy resztę cukru delikatnie ubijając jeszcze chwilę.
- Piekarnik rozgrzewamy do min. 200 stopni. Wyjmujemy lody i pokrywamy warstwą piany białek z każdej strony. Można dla dekoracji zrobić dekoracyjne paski widelcem. Wkładamy tort do piekarnika i zapiekamy 4 minuty. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast podajemy. Najlepiej z mocną, aromatyczną kawą.