Deser lodowy na waflach zapiekany przez 4 minuty [tort norweski]

2021-03-29
Deser lodowy na waflach zapiekany przez 4 minuty
Autor: Shutterstock Deser lodowy na waflach zapiekany przez 4 minuty
średni
50 min
4

Tort norweski to efektowny deser lodowy z wafli nasączanych likierem i lodów krótko zapiekanych w piekarniku. Spróbuj go zrobić, bo zaskoczy wszystkich!

SKŁADNIKI

  • 200 g ciasta migdałowego lub wafli
  • 4 białka
  • szklanka cukru pudru
  • 3/4 l lodów waniliowych
  • łyżka likieru cytrusowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku przyrządzamy syrop: 6 i 1/2 łyżeczki cukru rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, a następnie mieszamy z likierem.
  • Ciasto lub wafle dzielimy na prostokąty. Jeden kawałek zostawiamy na blasze, a resztę nasączamy syropem. Lody wykładamy na prostokąt na blasze do pieczenia.
  • Pozostałe dwa układamy pionowo, tak by stworzyły ścianki boczne (lekko dociskamy do lodowej masy) i szybko wkładamy do zamrażalnika. Ubijamy białka na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru.
  • Dosypujemy resztę cukru delikatnie ubijając jeszcze chwilę.
  • Piekarnik rozgrzewamy do min. 200 stopni. Wyjmujemy lody i pokrywamy warstwą piany białek z każdej strony. Można dla dekoracji zrobić dekoracyjne paski widelcem. Wkładamy tort do piekarnika i zapiekamy 4 minuty. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast podajemy. Najlepiej z mocną, aromatyczną kawą.