Ciasto truskawkowe z kruszonką - sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
90 min
4
Sezon na świeże, pachnące truskawki nie trwa cały rok, dlatego warto korzystać z jego dobrodziejstwa. Ciasto truskawkowe z kruszonką jest bardzo łatwe w przygotowaniu i z pewnością zadowoli każdego łasucha. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 80 dag truskawek
- 20 dag miękkiego masła
- 20 dag cukru pudru
- 25 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- kruszonka: 15 dag mąki, 75 g masła, 75 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować kruszonkę. Na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier, potem mąkę, wymieszać i ostudzić.
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę przez przynajmniej 8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku, w około 3-minutowych odstępach.
Następnie dodawać po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem formy. Na wierzchu rozłożyć truskawki. Posypać kruszonką.
Piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.