Ciasto truskawkowe z kruszonką - sprawdzony przepis

ciasto-truskawkowe-z-kruszonka-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Prosty przepis na ciasto truskawkowe z kruszonką
średni
90 min
4

Sezon na świeże, pachnące truskawki nie trwa cały rok, dlatego warto korzystać z jego dobrodziejstwa. Ciasto truskawkowe z kruszonką jest bardzo łatwe w przygotowaniu i z pewnością zadowoli każdego łasucha. Sprawdź, jak je zrobić krok po kroku.

SKŁADNIKI

  • 80 dag truskawek
  • 20 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • kruszonka: 15 dag mąki, 75 g masła, 75 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Przygotować kruszonkę. Na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cukier, potem mąkę, wymieszać i ostudzić. Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę przez przynajmniej 8 minut. Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku, w około 3-minutowych odstępach. Następnie dodawać po kilka łyżek mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem formy. Na wierzchu rozłożyć truskawki. Posypać kruszonką. Piec przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Beata Lekszycka
więcej