Ciasto szybkościowiec - szybkie i pyszne

2011-11-21
Ciasto szybkościowiec
Autor: Shutterstock Szybkościowiec to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto.
łatwy
60 min
4

Ciasto szybkościowiec jest niezbyt pracochłonne, ale smakowite. Podajemy sprawdzony przepis na pysznego szybkościowca

Składniki

50 dag mąki

25 dag masła lub margaryny

5 dag drożdży

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

5 dag rodzynek

1 cytryna

margaryna lub masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do dużej miski lub garnka wlać letnie mleko, stopioną na parze margarynę lub masło, dodać pokruszone drożdże, wbić jajka oraz cukier. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż drożdże zaczną „pracować” (od 2 do 4 godzin).

Dodać przesianą mąkę, rodzynki i skórkę startą z umytej, sparzonej i wytartej do sucha cytryny. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.

Przełożyć do form wysmarowanych margaryną lub masłem uważając, by ciasto nie przekroczyło połowy ich wysokości, gdyż w czasie pieczenia może wykipieć.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić (patyczkiem, łyżeczką, palcem) czy ciasto dobrze się upiekło.