Ciasto szybkościowiec - szybkie i pyszne

Ciasto szybkościowiec
Autor: Shutterstock Szybkościowiec to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto.
łatwy
60 min
4

Ciasto szybkościowiec jest niezbyt pracochłonne, ale smakowite. Podajemy sprawdzony przepis na pysznego szybkościowca

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 5 dag drożdży
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag rodzynek
  • 1 cytryna
  • margaryna lub masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski lub garnka wlać letnie mleko, stopioną na parze margarynę lub masło, dodać pokruszone drożdże, wbić jajka oraz cukier. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż drożdże zaczną „pracować” (od 2 do 4 godzin).
  • Dodać przesianą mąkę, rodzynki i skórkę startą z umytej, sparzonej i wytartej do sucha cytryny. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
  • Przełożyć do form wysmarowanych margaryną lub masłem uważając, by ciasto nie przekroczyło połowy ich wysokości, gdyż w czasie pieczenia może wykipieć.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić (patyczkiem, łyżeczką, palcem) czy ciasto dobrze się upiekło.