Ciasto szybkościowiec - szybkie i pyszne
2021-03-27
łatwy
60 min
4
Ciasto szybkościowiec jest niezbyt pracochłonne, ale smakowite. Podajemy sprawdzony przepis na pysznego szybkościowca
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski lub garnka wlać letnie mleko, stopioną na parze margarynę lub masło, dodać pokruszone drożdże, wbić jajka oraz cukier. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, aż drożdże zaczną „pracować” (od 2 do 4 godzin).
- Dodać przesianą mąkę, rodzynki i skórkę startą z umytej, sparzonej i wytartej do sucha cytryny. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
- Przełożyć do form wysmarowanych margaryną lub masłem uważając, by ciasto nie przekroczyło połowy ich wysokości, gdyż w czasie pieczenia może wykipieć.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić (patyczkiem, łyżeczką, palcem) czy ciasto dobrze się upiekło.