Ciasto marchewkowe z lukrem - najprostszy przepis!
2021-03-29
średni
60 min
4
Ciasto marchewkowe jest smaczne i zdrowe, choć jak to z wypiekami bywa - dosyć kaloryczne. Niemniej od czasu do czasu warto zaserwować sobie taką słodką przyjemność. Poznaj najprostszy przepis na ciasto z marchewki!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki startej na drobno marchewki
- 4 jajka
- kostka margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- lukier: 200 g cukru pudru, sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę odsączyć na sitku. Margarynę rozpuścić w rondelku i ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem, wsypać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciągle mieszając, dodać startą marchewkę i resztę mąki. Pod koniec wlać ostudzoną margarynę i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do tortownicy i piec około 45 min w temperaturze 180 stopni. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polać tak przygotowanym lukrem ostudzone ciasto.