Ciasto krówkowe - przepis na pyszne ciasto z tofi
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kto z nas nie lubi krówek ciągutek czy karmelu? Sama słodycz rozpływająca się w ustach. Podajemy prosty przepis na ciasto krówkowe. Jego przygotowanie zajmuje około 35 minut.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 100 g masła
- 2 jajka (żółtka)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina masła do wysmarowania formy
- MASA:
- 3 szklanki mleka
- 100 g masła
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 budynie karmelowe
- Do dekoracji ciasta będziemy potrzebować puszki masy krówkowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W pierwszej kolejności zagniatamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę, uprzednio posmarowaną tłuszczem.
- Blachę wstawiamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika i pieczemy około 10 minut.
- W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.
- Następnie przygotowujemy budynie, według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia.
- Ucieramy masło, dodając stopniowo budyń, po łyżce.
- Następnie ubijamy na sztywną pianę śmietanę kremówkę.
- Dodajemy ją powoli do masy budyniowej, delikatnie mieszając.
- Masę krówkową nieznacznie podgrzewamy i miksujemy.
- Na jednym placku ciasta rozsmarowujemy masę budyniową, a na drugim placku masę krówkową.
- Placek z masą budyniową przykrywamy plackiem z polewą krówkową.
- Tak przygotowane ciasto krówkowe wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin.