Ciasteczka z jadalnymi owadami: przepis na ciastka "z wkładką"
Coraz częściej słyszymy o modzie na jedzenie owadów. Na początku czujemy lekkie obrzydzenie, ale zaraz potem budzi się w nas ciekawość – jak można takiego robaka przyrządzić i czy to w ogóle ma prawo smakować? Podajemy najciekawsze przepisy dostosowane do naszych europejskich kryteriów. Smacznego!
Owady i inne robaki jedzą już w krajach egzotycznych, a uczeni przekonują, że na stałe powinny zagościć też w menu europejskim. Owady są nie tylko bogatym źródłem energii i białka (mają go więcej niż ryba!), przez co mogą być znakomitym zamiennikiem mięsa, ale mogą też w niebanalny sposób urozmaicić nasze menu. Karaluchy w sosie własnym, udka pasikonika w panierce, kromka chleba z pastą z mrówek, prażone termity, quiche z nadzieniem z warzyw, sera i larw chrząszczy oraz czekolada z pieczonymi szarańczami, koniki polne w czekoladzie bądź na ostro. Możliwości jest mnóstwo i wcale nie brzmią tak źle!
A oto szybki i łatwy przepis na ciasteczka "z wkładką"
Równie smakowite przekąski możemy stworzyć z dodatkiem naszego rodzimego konika polnego, który jest chyba najłatwiejszym owadem do przyrządzenia. Wystarczy uprażyć koniki w rondlu skrapiając je sokiem z cytryny i dodać odrobinę soli.
A skąd mamy brać wciąż mało popularne u nas "składniki"? Najwięcej okazów znajdziemy w sklepach internetowych oraz w Warszawskiej Fabryce Owadów, gdzie coraz więcej ludzi kupuje insekty na własny użytek kulinarny.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1/3 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczka soli
- 1 szklanka cukru białego
- 1 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- tabliczka mlecznej czekolady
- tabliczka białej czekolady
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka prażonych świerszczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, sodę, sól, cukier, masło i jajka wymieszać na jednolitą masę.
- Dodać pokruszoną czekoladę (najlepiej 1 kostkę czekolady przekroić na 4 części) i wsypać uprażone świerszcze.
- Na końcu uformować kulki, które po położeniu na blachę, lekko spłaszczyć.
- Włożyć do gorącego piekarnika i piec ok 15 min, ciasteczka po tym czasie będą jeszcze miękkie. Zastygną podczas studzenia.