Chlebek kokosowy z ananasem - wystarczy jeden kęs, by przenieść się na tropikalną plażę!
2020-09-02
łatwy
40 min
4
Mięciutki, rozpływający się w ustach, pachnący kokosem i ananasem jak pina colada. Wystarczy niewielki kawałek, aby kubki smakowe zatańczyły z radości i wysłały do mózgu sygnał: "wakacje, wakacje!". I mimo że za oknem słotno i chłodno, to ty już spacerujesz po tropikanej plaży. Miłej podróży! :)
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 kostki masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki śmietany
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki mąki
- 1 puszka ananasa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Podgrzewać aż się zrumienią i zaczną bardzo mocno pachnieć, ale uważając żeby ich nie przypalić.
- Dwa plastry ananasa pokrój w kostkę, a resztę zblenduj.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie nie przerywając miksowania dodawaj po 1 jajku. Mieszaj, aż składniki całkowicie się połączą.
- Następnie dodaj sodę, sól i śmietanę i powoli dosypuj mąkę, cały czas mieszając. Na koniec dodaj do ciasta miazgę ananasową i 1 szklankę uprażonych wiórków.
- Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki, na wierzchu ułożyć kawałki ananasa i posypać resztą wiórków.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec około 70 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 minut. Następnie wyjmij z blaszki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Najłatwiejsze waniliowe lody domowe