Białkowy krem maślany do dekoracji tortów i wypieków. Poznaj przepis cukierników!
2021-01-30
łatwy
45 min
4
Białkowy krem z masłem to najlepsza dekoracja każdego tortu czy ciastek. Ta odmiana kremu maślanego na bazie piany z białek nie tylko dobrze się trzyma, ale świetnie smakuje. Poznaj sekretny przepis cukierników na krem do tynkowania tortu i dekorowania babeczek!
SKŁADNIKI
- 3 białka jaja kurzego rozmiar L
- 240 g cukru
- 60 ml wody
- 1 g (1/5 łyżeczki) kwasku cytrynowego
- 1 g (1/5 łyżeczki) soli
- 200 g masła
- 3-5 kropli żółtego barwnika spożywczego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Aby zrobić krem, najpierw wyjmij masło z lodówki. Pozostaw na 2-4 godziny na stole, aby masło ogrzało się do temperatury pokojowej. Dzięki temu stanie się miękkie i odpowiednie do użycia w kremie. Dla wygody i szybszego podniesienia jego temperatury, pokrój masło na małą kostkę. Dzięki temu będzie bardziej miękkie.
- Do rondelka dodaj cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
- Gdy syrop zagotuje się, dodaj do niego szczyptę kwasku cytrynowego oraz sól. Dzięki temu gotowy krem nie będzie przesłodzony. Kwas cytrynowy jest również środkiem konserwującym, przedłużającym trwałość gotowego kremu. Gotuj syrop, aż osiągnie temperaturę 120C. Warto skorzystać z termometru.
- Białka jaj ubij na pełnej mocy miksera do uzyskania sztywnych szczytów. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlej gorący syrop cukrowy. Kontynuuj ubijanie przez kilka minut, aby ostudzić krem.
- Następnie, ciągle ubijając, dodawaj do kremu miękkie masło w bardzo małych porcjach. Po dodaniu całego masła ubij krem jeszcze przez 3-4 minuty.
- Gotowy krem jest gładki, lśniący, o jednolitej strukturze. Doskonale zachowuje swój kształt. W tym momencie możesz pokolorować krem dowolnym barwnikiem spożywczym i użyć do dekoracji dowolnego ciasta!
- Tak przygotowany krem przechowywany w lodówce ma trwałość do 7 dni.