Białkowy krem maślany do dekoracji tortów i wypieków. Poznaj przepis cukierników!

Białkowy krem maślany do dekoracji tortów i wypieków. Poznaj przepis cukierników!
Autor: Shutterstock Maślany krem do dekoracji tortów na bazie włoskiej bezy
łatwy
45 min
4

Białkowy krem z masłem to najlepsza dekoracja każdego tortu czy ciastek. Ta odmiana kremu maślanego na bazie piany z białek nie tylko dobrze się trzyma, ale świetnie smakuje. Poznaj sekretny przepis cukierników na krem do tynkowania tortu i dekorowania babeczek!

SKŁADNIKI

  • 3 białka jaja kurzego rozmiar L
  • 240 g cukru
  • 60 ml wody
  • 1 g (1/5 łyżeczki) kwasku cytrynowego
  • 1 g (1/5 łyżeczki) soli
  • 200 g masła
  • 3-5 kropli żółtego barwnika spożywczego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Aby zrobić krem, najpierw wyjmij masło z lodówki. Pozostaw na 2-4 godziny na stole, aby masło ogrzało się do temperatury pokojowej. Dzięki temu stanie się miękkie i odpowiednie do użycia w kremie. Dla wygody i szybszego podniesienia jego temperatury, pokrój masło na małą kostkę. Dzięki temu będzie bardziej miękkie.
  • Do rondelka dodaj cukier i wodę. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
  • Gdy syrop zagotuje się, dodaj do niego szczyptę kwasku cytrynowego oraz sól. Dzięki temu gotowy krem ​​nie będzie przesłodzony. Kwas cytrynowy jest również środkiem konserwującym, przedłużającym trwałość gotowego kremu. Gotuj syrop, aż osiągnie temperaturę 120C. Warto skorzystać z termometru.
  • Białka jaj ubij na pełnej mocy miksera do uzyskania sztywnych szczytów. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlej gorący syrop cukrowy. Kontynuuj ubijanie przez kilka minut, aby ostudzić krem.
  • Następnie, ciągle ubijając, dodawaj do kremu miękkie masło w bardzo małych porcjach. Po dodaniu całego masła ubij krem jeszcze przez 3-4 minuty.
  • Gotowy krem ​​jest gładki, lśniący, o jednolitej strukturze. Doskonale zachowuje swój kształt. W tym momencie możesz pokolorować krem ​​dowolnym barwnikiem spożywczym i użyć do dekoracji dowolnego ciasta!
  • Tak przygotowany krem przechowywany w lodówce ma trwałość do 7 dni.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej