Bezy z białą czekoladą - słodki przysmak [sprawdzony przepis]

2021-03-29
bezy.jpg
Autor: Archiwum
łatwy
80 min
4

Lekkie jak chmurki bezy to desery, które mają wielu fanów. A gdyby tak wzbogacić je o czekoladowy dodatek? Sprawdź nasz przepis na bezy z białą czekoladą.

SKŁADNIKI

  • 12 białek
  • 600 g drobnego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 100 g drobno posiekanej białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Wykonywanie ciasteczek bezowych musisz rozpoczynasz od ubicia białek na lekką pianę. Jak zauważysz, że piana zaczyna się już tworzyć, dodajesz po łyżce cukru i dalej ubijasz. Czynność powtarzasz aż do wsypania całego cukru. Powstała piana musi być sztywna i błyszcząca. Tak powstałą pianę skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy posiekaną czekoladą. Całość delikatnie mieszamy łopatką. Kiedy składniki się wymieszają, całą masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Jeżeli takiego nie posiadasz, możesz użyć foliowej torebki śniadaniowej, odciąć w niej róg i uzyskasz prawie ten sam efekt. Z rękawa wyciskasz masę w formie stożków na blachę wyłożoną pergaminem. Bezy z białą czekoladą wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie od razu zmniejsz temperaturę grzania do 150 stopni. Bezy piecz około 30-40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, ale nie wyjmuj bez z piekarnika. Możesz je wyjąć dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygną.