Bezy z białą czekoladą - słodki przysmak [sprawdzony przepis]
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Lekkie jak chmurki bezy to desery, które mają wielu fanów. A gdyby tak wzbogacić je o czekoladowy dodatek? Sprawdź nasz przepis na bezy z białą czekoladą.
SKŁADNIKI
- 12 białek
- 600 g drobnego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 100 g drobno posiekanej białej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wykonywanie ciasteczek bezowych musisz rozpoczynasz od ubicia białek na lekką pianę. Jak zauważysz, że piana zaczyna się już tworzyć, dodajesz po łyżce cukru i dalej ubijasz. Czynność powtarzasz aż do wsypania całego cukru. Powstała piana musi być sztywna i błyszcząca.
Tak powstałą pianę skrapiamy octem balsamicznym i posypujemy posiekaną czekoladą. Całość delikatnie mieszamy łopatką. Kiedy składniki się wymieszają, całą masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Jeżeli takiego nie posiadasz, możesz użyć foliowej torebki śniadaniowej, odciąć w niej róg i uzyskasz prawie ten sam efekt.
Z rękawa wyciskasz masę w formie stożków na blachę wyłożoną pergaminem. Bezy z białą czekoladą wstawiasz do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie od razu zmniejsz temperaturę grzania do 150 stopni. Bezy piecz około 30-40 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, ale nie wyjmuj bez z piekarnika. Możesz je wyjąć dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygną.