Bezglutenowe ciasteczka świąteczne [ŁATWY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasteczka bezglutenowe to alternatywna wersja słodkości przeznaczona dla osób, które nie przyswajają glutenu. Zobaczcie, jak prosto i szybko można samemu upiec bezglutenowe ciasteczka świąteczne!
Ciasteczka bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością. Wszyscy ci, którzy nie przyswajają glutenu, wcale nie muszą rezygnować ze słodkości. Wystarczy odpowiedni przepis i składniki, aby cieszyć się słodkościami nie tylko w święta!
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g cukru pudru
- 230 g mąki ryżowej jasnej
- 110 g mąki ryżowej brązowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki miodu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie bezglutenowych ciastek zaczynamy od wrzucenia do miksera wszystkich składników. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie tworzyło jednolitą, gładką masę. Po wyrobieniu ciasta zawijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Czas ten możemy wydłużyć do 2, a nawet 4 godzin.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy go na kawałki i każdy z nich wałkujemy na grubość czterech centymetrów. Z tak przygotowanego ciasta za pomocą foremek możemy wycinać dowolne kształty.
- Do dekoracji możemy użyć też stempli, które pozwolą nam na odciśnięcie na ciasteczkach serc czy gwiazdek.
- Kiedy ciasteczka są już gotowe układamy je na blasze i pieczemy w temperaturze 180ºC ok. 10 do 12 min.