Bezglutenowe ciasteczka świąteczne [ŁATWY PRZEPIS]

2021-03-29
boze-narodzenie-na-swiecie-dania-jak-swietuje-sie-boze-narodzenie.jpg
Autor: Karolina Wrona Bezglutenowe ciasteczka z miodem udekorowane lukrem
łatwy
30 min
4

Ciasteczka bezglutenowe to alternatywna wersja słodkości przeznaczona dla osób, które nie przyswajają glutenu. Zobaczcie, jak prosto i szybko można samemu upiec bezglutenowe ciasteczka świąteczne!

Ciasteczka bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością. Wszyscy ci, którzy nie przyswajają glutenu, wcale nie muszą rezygnować ze słodkości. Wystarczy odpowiedni przepis i składniki, aby cieszyć się słodkościami nie tylko w święta!

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 200 g cukru pudru
  • 230 g mąki ryżowej jasnej
  • 110 g mąki ryżowej brązowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki miodu
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie bezglutenowych ciastek zaczynamy od wrzucenia do miksera wszystkich składników. Miksujemy do momentu, aż ciasto będzie tworzyło jednolitą, gładką masę. Po wyrobieniu ciasta zawijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Czas ten możemy wydłużyć do 2, a nawet 4 godzin.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy go na kawałki i każdy z nich wałkujemy na grubość czterech centymetrów. Z tak przygotowanego ciasta za pomocą foremek możemy wycinać dowolne kształty.
  • Do dekoracji możemy użyć też stempli, które pozwolą nam na odciśnięcie na ciasteczkach serc czy gwiazdek.
  • Kiedy ciasteczka są już gotowe układamy je na blasze i pieczemy w temperaturze 180ºC ok. 10 do 12 min.