Tortilla z pieczoną wieprzowiną i rabarbarem. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Tortilla z pieczoną wieprzowiną i rabarbarem pyszne i świeże danie, które zaskoczy was smakiem. Przepis pochodzi z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie. Pyszne danie obiadowe proponuje gotujący gość PnŚ.
Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”
SKŁADNIKI
- 6 placków tortilli
- 650 g ulubionej wieprzowiny – polędwiczka, schab lub wolno pieczony karczek
- 350 g rabarbaru
- 1 papryczka jalapeno
- pęczek szczypiorku lub dymki
- łyżeczka papryki cayenne do smaku
- kilka rzodkiewek z liśćmi
- odrobina świeżych ziół – kolendra, natka
- 1-2 łyżki miodu do smaku
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wieprzowinę natrzeć solą i pieprzem z dodatkiem papryki i pozostawić w lodówce na około 1 godzinę, aby wchłoną moc przypraw. Jeśli robimy długo pieczoną to podlewamy butelką wina, dodajemy posiekany czosnek i dodatkowo cebulę.
- Zamarynowaną należy obsmażyć i dopiec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 25 minut tak się upiekła, ale nie wyschła.
- Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy w cząstki ok 3-4 cm, parzymy we wrzątku 30 sekund i chłodzimy szokowo w wodzie z lodem– zabieg ten powoduje, że rabarbar będzie miał piękny kolor. Wystudzony łączymy w naczyniu z papryczką chilli, siekanym szczypiorkiem, pokrojoną rzodkiewką. Finalnie doprawiamy solą, pieprzem i miodem
- Na plackach układamy kawałki pieczonej wieprzowiny, układamy sałatkę z rabarbaru i zwijamy placki.