Szukasz nowego pomysłu na rybę? Spróbuj naszego przepisu na rybę po węgiersku, czyli dorsza w leczo

Ryba po węgiersku
Autor: Shutterstock Ryba po węgiersku, czyli dorsz w leczo
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Zdrowo jest jeść ryby, zwłaszcza latem, bo to danie chłodzące. A oto propozycja na rybę duszoną w leczo.

Do tego przepisu możesz użyć także innej ryby morskiej. A wiesz, które ryby pochodzą z Bałtyku, a które są sprowadzane? Sprawdź: Jaką rybę zjeść nad Bałtykiem?

SKŁADNIKI

  • ok. 0,5 kg filetów z dorsza (albo innej ryby morskiej)
  • 3 kolorowe papryki
  • 3 cebule (białe i czerwona)
  • natka kolendry
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów – mogą być też świeże pomidory
  • przyprawy: sól, biały pieprz, tłuszcz do smażenia
  • ciasto:
  • jajko
  • płaska łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki wody
  • przyprawy: szczypta soli, słodka wędzona papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, natkę kolendry i szczypior posiekać.
  • Filety przepłukać, osuszyć i podzielić na porcje. Oprószyć białym pieprzem i solą.
  • Przygotować ciasto: rozkłócić jajko ze szczyptą soli i łyżeczką papryki. Dodać mąkę i wodę. Dokładnie wymieszać, by masa była gładka, bez grudek.
  • Zanurzyć każdą porcję ryby w cieście i smażyć po 2­–3 minuty z każdej strony.
  • Ryby przełożyć do osobnego naczynia.
  • Wrzucić na pozostały na patelni tłuszcz drobno posiekaną cebulę.
  • Gdy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną paprykę. Smażyć przez około 5 minut, często mieszając.
  • Dodać łyżkę wędzonej papryki w proszku. Dobrze ją rozprowadzić i pilnować, by się nie przypaliła, bo wówczas całość zgorzknieje.
  • Dodać pomidory. Podlać lekko wodą. Dusić całość około 15 minut.
  • Gdy papryka zmięknie, dodać posiekaną kolendrę i szczypior.
  • W powstałym leczo zanurzyć kawałki ryby. Dusić krótko (około 2­–3 minuty).
  • Najlepiej podawać z bagietką.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej