Szukasz nowego pomysłu na rybę? Spróbuj naszego przepisu na rybę po węgiersku, czyli dorsza w leczo
2022-07-14
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Zdrowo jest jeść ryby, zwłaszcza latem, bo to danie chłodzące. A oto propozycja na rybę duszoną w leczo.
Do tego przepisu możesz użyć także innej ryby morskiej. A wiesz, które ryby pochodzą z Bałtyku, a które są sprowadzane? Sprawdź: Jaką rybę zjeść nad Bałtykiem?
SKŁADNIKI
- ok. 0,5 kg filetów z dorsza (albo innej ryby morskiej)
- 3 kolorowe papryki
- 3 cebule (białe i czerwona)
- natka kolendry
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów – mogą być też świeże pomidory
- przyprawy: sól, biały pieprz, tłuszcz do smażenia
- ciasto:
- jajko
- płaska łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- przyprawy: szczypta soli, słodka wędzona papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski, natkę kolendry i szczypior posiekać.
- Filety przepłukać, osuszyć i podzielić na porcje. Oprószyć białym pieprzem i solą.
- Przygotować ciasto: rozkłócić jajko ze szczyptą soli i łyżeczką papryki. Dodać mąkę i wodę. Dokładnie wymieszać, by masa była gładka, bez grudek.
- Zanurzyć każdą porcję ryby w cieście i smażyć po 2–3 minuty z każdej strony.
- Ryby przełożyć do osobnego naczynia.
- Wrzucić na pozostały na patelni tłuszcz drobno posiekaną cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną paprykę. Smażyć przez około 5 minut, często mieszając.
- Dodać łyżkę wędzonej papryki w proszku. Dobrze ją rozprowadzić i pilnować, by się nie przypaliła, bo wówczas całość zgorzknieje.
- Dodać pomidory. Podlać lekko wodą. Dusić całość około 15 minut.
- Gdy papryka zmięknie, dodać posiekaną kolendrę i szczypior.
- W powstałym leczo zanurzyć kawałki ryby. Dusić krótko (około 2–3 minuty).
- Najlepiej podawać z bagietką.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?