Sola z grilla z młodymi ziemniakami i szpinakiem [przepis na obiad z grilla]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zdecydowanie za rzadko grillujemy ryby, a szkoda, bo mięso ryb jest dietetyczne i zdrowe. Proponujemy dziś super rybny obiad z grilla: z młodymi ziemniakami i szpinakiem.
SKŁADNIKI
- 4 małe sole o łącznej wadze ok. 225 g, bez skóry
- 750 g młodych ziemniaków ze skórką
- 1 duża gałązka świeżej mięty
- 40 g masła
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 450 g listków młodego szpinaku
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa (według uznania)
- sól i pieprz
- gałązki świeżej mięty do przybrania
- ósemki cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włożyć ziemniaki do rondla, zalać wrzątkiem i dodać dużą gałązkę mięty. Gotować ok. 15 minut, aż lekko zmiękną.
- Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wyłożyć blachę grilla folią aluminiową i ułożyć na niej solę (w zależności od rozmiarów grilla trzeba czasem upiec rybę w dwóch ratach). W małym rondelku rozpuścić masło i wymieszać ze skórką oraz sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Posmarować rybę masłem cytrynowym i grillować 5-6 minut. Ostrożnie przewrócić solę na drugą stronę, ponownie posmarować masłem cytrynowym i opiekać jeszcze 5-6 minut.
- W czasie, gdy ryba się piecze, przygotować szpinak, gotując go na przez 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Odlać ziemniaki i przełożyć na gorący półmisek. Dodać dużo czarnego pieprzu, delikatnie wymieszać i udekorować gałązkami mięty.
- Przełożyć solę na podgrzane talerze i polać sosem powstałym podczas pieczenia. Obłożyć kawałkami cytryny. Podawać z ziemniakami i szpinakiem.