Soczysta ryba smażona w chrupiącym cieście: ta genialna panierka zmienia wszystko!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ryba smażona w chrupkim cieście to absolutna petarda smaku. Soczyste mięso ryby i doskonała panierka z ciasta dużo lepszego od zwyczajnego naleśnikowego.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g świeżych filetów z ryb morskich
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- sól i pieprz
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 białka jaja kurzego
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filet umyć, osuszyć i pokroić na porcje.
- Rybę przełożyć do miski i zalać mlekiem. Pozostawić na 1 godzinę.
- Następnie rybę wyjąć z mleka, odsączyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Posmarować musztardą, okryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Białka lekko ubić, dodać do nich mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać na jednorodne ciasto.
- Filety rybne zamoczyć kolejno w cieście, następnie panierujemy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Rybę należy smażyć na średnim ogniu do zrumienienia.