Śledzie pocztowe. Sprawdzony przepis na śledzie z ziemniakami

śledzie pocztowe
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Według legend nazwa tej pysznej przekąski pochodzi z czasów, kiedy osolone i wymoczone śledzie pakowano do beczek i za pośrednictwem poczty wysyłano do różnych zakątków w Europie. Śledzie pocztowe robi łatwo i szybko, a wrażenia smakowe są niesamowite. Warto więc sprawdzić przepis na te znane i lubiane ryby w ciekawej odsłonie.

Jak zrobić śledzie pocztowe?

Przygotowanie tej smakowitej przekąski jest szybkie i proste. Kiedy ziemniaki się gotują lub pieką, należy opłukać śledzie i je pokroić. Na talerze wykłada się ugotowane lub upieczone ziemniaki i układa dodatki, czyli cebulę, korniszony i kapary. Danie można posypać natką pietruszki.

Dlaczego warto zrobić śledzie pocztowe?

  • Przepis na śledzie w tej odsłonie nie jest skomplikowany.
  • To szybkie danie z tymi popularnymi rybami w roli głównej.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Do śledzi według tego przepisu pasują ogórki konserwowe, marynowane grzyby i cebulka.
  • Smak dania zaostrzy musztarda francuska.
  • Ziemniaki można ugotować w wodzie, upiec lub obsmażyć na patelni.

Kiedy podawać śledzie pocztowe?

Śledzie są uniwersalne i pasują na wiele różnych okazji. Ten przepis to pomysł nie tylko na przekąskę na imprezę czy danie na kolację. Tak przyrządzone śledzie sprawdzą się w czasie świąt. Można podać je na Boże Narodzenie i na Wielkanoc.

SKŁADNIKI

  • 8 płatów śledziowych typu matias
  • 4 ziemniaki
  • 8 korniszonów
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka posiekanej natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości lub upiec.
  • Śledzie wypłukać w zimnej wodzie i pokroić w ukośne paski o szerokości około 3 cm.
  • Na dużym płaskim talerzu lub półmisku wyłożyć ziemniaki. Na nich lub obok ułożyć śledzie, skropić oliwą z oliwek i udekorować pokrojoną w piórka cebulą, korniszonami, kaparami i natką pietruszki.
  • Podawać od razu.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej