Śledzie pocztowe. Sprawdzony przepis na śledzie z ziemniakami
Według legend nazwa tej pysznej przekąski pochodzi z czasów, kiedy osolone i wymoczone śledzie pakowano do beczek i za pośrednictwem poczty wysyłano do różnych zakątków w Europie. Śledzie pocztowe robi łatwo i szybko, a wrażenia smakowe są niesamowite. Warto więc sprawdzić przepis na te znane i lubiane ryby w ciekawej odsłonie.
Jak zrobić śledzie pocztowe?
Przygotowanie tej smakowitej przekąski jest szybkie i proste. Kiedy ziemniaki się gotują lub pieką, należy opłukać śledzie i je pokroić. Na talerze wykłada się ugotowane lub upieczone ziemniaki i układa dodatki, czyli cebulę, korniszony i kapary. Danie można posypać natką pietruszki.
Dlaczego warto zrobić śledzie pocztowe?
- Przepis na śledzie w tej odsłonie nie jest skomplikowany.
- To szybkie danie z tymi popularnymi rybami w roli głównej.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
- Do śledzi według tego przepisu pasują ogórki konserwowe, marynowane grzyby i cebulka.
- Smak dania zaostrzy musztarda francuska.
- Ziemniaki można ugotować w wodzie, upiec lub obsmażyć na patelni.
Kiedy podawać śledzie pocztowe?
Śledzie są uniwersalne i pasują na wiele różnych okazji. Ten przepis to pomysł nie tylko na przekąskę na imprezę czy danie na kolację. Tak przyrządzone śledzie sprawdzą się w czasie świąt. Można podać je na Boże Narodzenie i na Wielkanoc.
SKŁADNIKI
- 8 płatów śledziowych typu matias
- 4 ziemniaki
- 8 korniszonów
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka posiekanej natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości lub upiec.
- Śledzie wypłukać w zimnej wodzie i pokroić w ukośne paski o szerokości około 3 cm.
- Na dużym płaskim talerzu lub półmisku wyłożyć ziemniaki. Na nich lub obok ułożyć śledzie, skropić oliwą z oliwek i udekorować pokrojoną w piórka cebulą, korniszonami, kaparami i natką pietruszki.
- Podawać od razu.