Sandacz zapiekany z cebulą: łatwy przepis na sandacza prosto z Mazur
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Sandacz to szlachetna ryba o wyśmienitym mięsie. Warto je przygotować w prosty sposób - na przykład po mazursku. Wypróbujcie nasz przepis na sandacza zapiekanego z cebulą!
SKŁADNIKI
- 1,5 kg sandacza
- łyżka soku z cytryny
- 1 kg cebuli
- sól, pieprz
- 125 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sprawioną rybę myjemy, osuszamy, kroimy na porcje, nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Obraną cebulę kroimy w plastry, mieszamy z solą i pieprzem.
- Dno brytfanny, kociołka lub naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno warstwami cebuli i ryby, na ostatniej warstwie, którą powinna być ryba, kładziemy wiórki masła.
- Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (170-180ºC) lub dusimy w kociołku nad ogniskiem - 30-45 minut.