Sandacz podany na pęczaku z kurkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Sandacz podany na pęczaku z kurkami to wykwintne danie kuchni mazurskiej. W regionie Giżycka kasza pęczak jest tradycyjnym dodatkiem nie tylko do mięs, ale także ryb, których nie brakuje w mazurskich jeziorach. Giżycko to kolejny przystanek na trasie Lata z Radiem. Przepisem podzieliła się z nami Dorota Malich, Szef Kuchni Restauracji Łabędzi Ostrów oraz Restauracji Hotelu Masovia w Pięknej Górze koło Giżycka.
Sandacz podany na pęczaku z kurkami z Restauracji Łabędzi Ostrów w Pięknej Górze koło Giżycka został wyróżniony znakami:
SKŁADNIKI
- sandacz
- świeże kurki
- warzywny wywar
- kasza pęczak
- śmietana 15%
- boczek wędzony
- cebula
- czosnek
- natka pietruszki
- oliwa i olej do smażenia
- pieprz
- sól
- kawałki cytryny do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sandacza przyprawiamy pieprzem i solą, owijamy boczkiem, delikatnie smażymy na małej ilości tłuszczu.
- Pęczak podsmażamy na oliwie z cebulą i czosnkiem, podlewamy warzywnym wywarem, dusimy, aż kasza zmięknie.
- Dodajemy świeże, umyte kurki, dusimy przez krótką chwilę, dodajemy śmietanę, pieprz, sól oraz natkę pietruszki.
- Kaszę z kurkami wykładamy na środek talerza, na tym układamy rybę.
- Dekorujemy całość cytryną i gałązką pietruszki.