Sandacz po nelsońsku, czyli zapiekanka ziemniaczano-grzybowa z sandaczem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zrazy po nelsońsku to zapiekanka z wołowiny, ziemniaków i grzybów. Tu mamy przepis na sandacza przyrządzonego podobnie: sandacz po nelsońsku czyli zapiekanka ziemniaczano-grzybowa
SKŁADNIKI
- 90 dag filetów z sandacza
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 kg małych ziemniaków
- 100 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 cebula dymka
- por
- marchewka
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach (15 minut), obrać i pokroić w plastry. Marchewkę także pokroić i ugotować w osobnej wodzie. Posiekać cebulkę, por i pomidory oraz grzybki.
- Następnie na łyżce oliwy podsmażyć cebulę i pory (2-3 min). Dodać marchewkę, smażyć jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Wymieszać z grzybami, solą i pieprzem.
- Zagotować wywar grzybowy i pozostawić na małym ogniu, aż 1/3 odparuje. Sos wymieszać ze śmietaną. Filety pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, otoczyć w mące i usmażyć na oliwie.
- Następnie żaroodporne naczynie nasmarować tłuszczem i ułożyć w nim kolejno: połowę ziemniaków, 1/3 duszonych warzyw, wszystkie filety i pozostałe warzywa, zakończyć warstwą ziemniaków.
- Składniki polać ciepłym sosem. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika, zapiekać 30 min. w temp 180°C.