Rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Rybny gulasz szegedyński z kiszoną kapustą to bardzo smakowita propozycja na jarski obiad. My proponujemy zrobić go z dorszem. Możemy go podawać z chlebem, kaszą, ryżem lub ziemniakami. A gdy nam zostanie na następny dzień, możemy go podać jako zupę.
SKŁADNIKI
- 30 dag filetów z dorsza
- 30 dag kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 5 dag wędzonego boczku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 3 łyżki śmietany
- sok z cytryny
- łyżeczka mielonej papryki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć papryką.
- Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojoną kapustę i koncentrat pomidorowy, dolać czerwone wino i dusić ok. godziny.
- Po tym czasie ułożyć na wierzchu filety z dorsza i dogotować gulasz pod przykryciem 10 minut. Przed podaniem zaprawić kwaśną śmietaną.