Rybne kotlety z konserwy - soczyste i mięciutkie dzięki popularnym składnikom
2022-02-04
łatwy
30 min
4
Rybne kotlety rzadko goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo to najtańsza forma na przemycenie bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe ryb morskich. Jeśli tylko jest okazja kupuję w promocji tańsze puszki ryb konserwowanych w sosie własnym.
SKŁADNIKI
- 1 puszka konserwy rybnej w sosie własnym (do wyboru - według gustu i portfela: śledź, sardynka, sajra, tuńczyk)
- 1 (120 g) surowy ziemniak, starty na tarce o dużych otworach, można go zastąpić 2 łyżkami gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia
- 1 cebula, bardzo drobno posiekana
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki koperku, posiekanego
- 2 jajka, rozmącone
- 6 łyżek kaszy manny
- pieprz mielony
- sól do smaku, pamiętając, że ryba konserwowana w puszce jest już solona
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę odcedź z sosu, ale płyn na razie zachowaj. Rybę przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Do ryby dodaj starty na tarce ziemniak, posiekaną cebulę i zieleninę. Wymieszaj.
- Dodaj rozmącone jajka i kaszę manną. Przypraw pieprzem i ewentualnie solą. Ponownie wymieszaj. Odstaw na 15 minut do napęcznienia kaszy.
- Po kwadransie ponownie wymieszaj masę na koltety rybne. Jeśli masa jest zbyt zwarta, dodaj 2-3 łyżki zachowanego płynu spod konserwy.
- Z masy formuj okrągłe i lekko spłaszczone kotlety. Smaż rybne kotleciki na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, czyli przez 3 minuty z każdej strony.
- Podawaj z cząstkami cytryny, wyrazistymi surówkami z kiszonych warzyw i puree ziemniaczanym.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?