Rybne kotlety z konserwy - soczyste i mięciutkie dzięki popularnym składnikom

Rybne kotlety z konserwy - przepis na tani obiad
Autor: Shutterstock.com Rybne kotlety z konserwy - przepis na tani obiad
łatwy
30 min
4

Rybne kotlety rzadko goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo to najtańsza forma na przemycenie bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe ryb morskich. Jeśli tylko jest okazja kupuję w promocji tańsze puszki ryb konserwowanych w sosie własnym. 

SKŁADNIKI

  • 1 puszka konserwy rybnej w sosie własnym (do wyboru - według gustu i portfela: śledź, sardynka, sajra, tuńczyk)
  • 1 (120 g) surowy ziemniak, starty na tarce o dużych otworach, można go zastąpić 2 łyżkami gotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia 
  • 1 cebula, bardzo drobno posiekana
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 łyżki koperku, posiekanego
  • 2 jajka, rozmącone
  • 6 łyżek kaszy manny
  • pieprz mielony
  • sól do smaku, pamiętając, że ryba konserwowana w puszce jest już solona
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę odcedź z sosu, ale płyn na razie zachowaj. Rybę przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
  • Do ryby dodaj starty na tarce ziemniak, posiekaną cebulę i zieleninę. Wymieszaj.
  • Dodaj rozmącone jajka i kaszę manną. Przypraw pieprzem i ewentualnie solą. Ponownie wymieszaj. Odstaw na 15 minut do napęcznienia kaszy.
  • Po kwadransie ponownie wymieszaj masę na koltety rybne. Jeśli masa jest zbyt zwarta, dodaj 2-3 łyżki zachowanego płynu spod konserwy. 
  • Z masy formuj okrągłe i lekko spłaszczone kotlety. Smaż rybne kotleciki na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, czyli przez 3 minuty z każdej strony. 
  • Podawaj z cząstkami cytryny, wyrazistymi surówkami z kiszonych warzyw i puree ziemniaczanym. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Jaka surówka do ryby? Sprawdź 10 przepisów na najlepsze surówki do ryby

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej