Ryba zapiekana z warzywami w sosie cytrynowo-pieprzowym
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Delikatna białą ryba pod pierzynką z warzyw i skąpana w aromatycznym pieprzowym sosie z cytrynową nutą. Rewelacyjne danie do przygotowania w kilka chwil.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g filetów rybnych
- 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw (kalafior, brokuł, marchewka)
- 200 ml śmietany 22%
- 1 łyżka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka oliwy
- koperek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa ugotować w osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź.
- Rybę skrop sokiem z cytryny, posól i oprósz pieprzem cytrynowym.
- Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i ułóż w nim rybę.
- Przykryj warstwą warzyw i zalej śmietaną wymieszaną z marynowanym pieprzem, solą i posiekanym koperkiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 30 min.