Ryba z rodzynkami: przepis na zapiekaną rybę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zapiekanka z ryby idealnie nadaje się na piątkowy obiad. Jej przygotowanie jest prostsze niż myślisz! Wystarczy zalać rybę sosem, posypać suchymi rodzynkami i grubą warstwą żółtego sera. I do piekarnika!
SKŁADNIKI
- filety z dowolnej ryby morskiej, ze skórą - dla 4 osób ok. 0,5 kg
- pół szklanki pikantnego ketchupu
- pół szklanki śmietany
- garść rodzynek
- łyżeczka tartego chrzanu
- starty żółty ser
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Usmażyć na oleju posolone i posypane pieprzem filety.
- Usmażone filety ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
- Wymieszać ketchup ze śmietaną i chrzanem. Zalać rybę sosem, posypać suchymi rodzynkami i grubą warstwą sera.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do minimum 180°C przez około 20 minut.