Ryba w sosie śmietanowo-serowym: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Filety z delikatnej w smaku ryby polane sosem przygotowanym z sera camembert, śmietany i ziół - palce lizać! Sprawdź, jak zrobić rybę w sosie śmietanowo-serowym. Podajemy łatwy przepis.
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów delikatnej ryby, np. soli
- 1 ser typu camembert
- 1 szklanka chudej śmietany
- 1 średniej wielkości por (biała część)
- sól i pieprz
- bazylia, oregano, gałka muszkatołowa
- olej
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Por pokroić w cienkie krążki, zeszklić na oleju. Dodać pokrojony ser.
- Cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż ser się stopi.
- Następnie wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i gałką muszkatołową.
- Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić sokiem z cytryny i zalać sosem.
- Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C do momentu, aż na wierzchu wytworzy się złocista skórka.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie