Ryba w sosie curry według Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
15 min
4
Ryba w sosie curry według Magda Gessler to przepis inspirowany kuchnią hinduską. Idealny dla tych co lubią aromaty i intensywność smaków orientalnych. Co ważne - przepis na danie niedrogie i łatwe do przyrządzenia!
SKŁADNIKI
- 450 g filetów z białej ryby lub 600 g mrożonych filetów rybnych
- 4 szalotki albo cebulki dymki
- 1 łyżka nasion gorczycy (czarnej lub białej)
- szczypior z 1 pęczka dymki
- 1 papryka
- 1 pomidor
- kawałek imbiru (ok. 3 cm)
- 3 łyżki pasty curry
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- olej
- świeża kolendra lub nać pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim gorczycę aby oddała aromat, następnie wrzucić pokrojoną paprykę, starty imbir i pokrojoną cebulę.
- Gdy cebula trochę zmięknie, dodać pokrojonego pomidora, rybę pokrojoną na kawałki - na jeden kęs, dodać pastę curry, sos sojowy, kurkumę, zalać mleczkiem kokosowym i dusić przez ok. 10-15 min.
- Na koniec posypać szczypiorem i świeżą kolendrą bądź natką. Podawać z ryżem albo chlebkiem pita.