Ryba w sosie curry według Magdy Gessler

2021-11-23
Ryba w sosie curry wg Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Ryba w sosie curry wg Magdy Gessler
łatwy
15 min
4

Ryba w sosie curry według  Magda Gessler to przepis inspirowany kuchnią hinduską. Idealny dla tych co lubią aromaty i intensywność smaków orientalnych. Co ważne - przepis na danie niedrogie i łatwe do przyrządzenia!

SKŁADNIKI

  • 450 g filetów z białej ryby lub 600 g mrożonych filetów rybnych
  • 4 szalotki albo cebulki dymki
  • 1 łyżka nasion gorczycy (czarnej lub białej)
  • szczypior z 1 pęczka dymki
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • 3 łyżki pasty curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • olej
  • świeża kolendra lub nać pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, podsmażyć na nim gorczycę aby oddała aromat, następnie wrzucić pokrojoną paprykę, starty imbir i pokrojoną cebulę.
  • Gdy cebula trochę zmięknie, dodać pokrojonego pomidora, rybę pokrojoną na kawałki - na jeden kęs, dodać pastę curry, sos sojowy, kurkumę, zalać mleczkiem kokosowym i dusić przez ok. 10-15 min.
  • Na koniec posypać szczypiorem i świeżą kolendrą bądź natką. Podawać z ryżem albo chlebkiem pita.