Pulpety rybne w sosie korniszonowym: przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Pulpety rybne możesz zrobić ze szczupaka, dorsza, sandacza, suma, świeżego śledzia albo innej ulubionej ryby. Na pewno będzie smacznie i zdrowo. Sprawdź, jak zrobić pulpety z ryby w sosie korniszonowym - podajemy dokładny przepis krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 70 dag ryby
- 5 dag bułki
- mleko
- 2 dag kaszy manny
- 1 jajko
- 5 dag cebuli
- sól, pieprz
- 3 dkg mąki
- wywar:
- 20 dag włoszczyzny bez kapusty
- pozostałości rybne po filetowaniu
- sos:
- wywar
- 125 g śmietany
- 3 dag mąki
- sól
- cytryna lub ocet
- 10 dag korniszonów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę sprawić, odfiletować bez ości i skóry, przyrządzić masę rybną, łącząc wszystkie składniki (bez mąki).
- Ugotować wywar z włoszczyzny i ości ryby, osolić, odcedzić.
- Z masy rybnej formować - w rękach zwilżonych w wodzie - kule wielkości średniego jabłka, obtaczać w mące. Wkładać po kilka na wrzący wywar, gotować 10-15 minut na wolnym ogniu.
- Wywar odparować do 1/2 l.
- Śmietanę rozmieszać z mąką, dodać korniszony, nieco soku z cytryny lub octu, solido smaku, połączyć z wywarem, zagotować i razem z pulpetami dusić kilka minut.
- Gotowe pulpety rybne wyłożyć na salaterkę, zalać sosem. Można podawać z ziemniakami albo kaszą i surówką z warzyw.