Pulpeciki z łososia w sosie pomidorowym na ryżu brązowym
2021-12-21
łatwy
30 min
1
Dieta niskokaloryczna
Aromatyczne pieczone pulpeciki z aksamitnym pomidorowym sosem to jak danie z eleganckiej restauracji, a nie z diety odchudzającej. Wilgotne, rozpływające się w ustach, niebo w gębie!
Kalorie: 709 kcal Białko: 45 g Tłuszcz: 35 g Węglowodany: 61 g
Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:
- 16 rodzajów diet online do wyboru
- spersonalizowany plan dietetyczny
- jadłospis z przepisami i listą zakupów
- opiekę wykwalifikowanego dietetyka
- monitoring aktywności fizycznej
SKŁADNIKI
- 4 łyżki ryżu brązowego suchego
- 150 g filetu ze świego łososia
- 1 jajko M
- 1 szklanka liści szpinaku baby
- 1 szczypta soli
- 3 szczypty pieprzu czarnego
- 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
- ½ cebuli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szczypta suszonej bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
- Rybę i szpinak umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj.
- Rybę i szpinak przełóż do miski, dodaj jajko, przyprawy i wymieszaj.
- Uformuj pulpety i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, a następnie dodaj pomidory z puszki i dopraw.
- Pulpeciki podawaj na ryżu polanym sosem.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online