Pulpeciki z łososia w sosie pomidorowym na ryżu brązowym

2021-12-21
Pulpeciki z łososia w sosie pomidorowym na ryżu brązowym
Autor: jeszcolubisz.pl
łatwy
30 min
1

Dieta niskokaloryczna

Aromatyczne pieczone pulpeciki z aksamitnym pomidorowym sosem to jak danie z eleganckiej restauracji, a nie z diety odchudzającej. Wilgotne, rozpływające się w ustach, niebo w gębie!
Kalorie: 709 kcal Białko: 45 g Tłuszcz: 35 g Węglowodany: 61 g

Przepis pochodzi z serwisu jeszcolubisz.pl, kompleksowego programu dietetycznego online, obejmującego:

  • 16 rodzajów diet online do wyboru
  • spersonalizowany plan dietetyczny
  • jadłospis z przepisami i listą zakupów
  • opiekę wykwalifikowanego dietetyka
  • monitoring aktywności fizycznej

Sprawdź dietę dla siebie >

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki ryżu brązowego suchego
  • 150 g filetu ze świego łososia
  • 1 jajko M
  • 1 szklanka liści szpinaku baby
  • 1 szczypta soli
  • 3 szczypty pieprzu czarnego
  • 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki
  • ½ cebuli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta suszonej bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu produktu.
  • Rybę i szpinak umyj, osusz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj.
  • Rybę i szpinak przełóż do miski, dodaj jajko, przyprawy i wymieszaj.
  • Uformuj pulpety i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij cebulę, a następnie dodaj pomidory z puszki i dopraw.
  • Pulpeciki podawaj na ryżu polanym sosem.
Jesz co lubisz - nowy program dietetyczny online