Przepyszny pstrąg z migdałami - klasyczny przepis
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Pstrąg z migdałami to klasyczny sposób przyrządzania tej pysznej ryby. Niesłychanie prosty, ale dzieki dodatkowi migdałów - wykwintny. Tak przygotowany pstrąg zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 pstrągi
- szklanka mleka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
- 5 dag migdałów
- sól i pieprz do smaku
- cytryna i natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wypatroszone i umyte ryby posolić wewnątrz i na zewnątrz, a następnie na 20-30 minut zanurzyć w mleku.
- Osączyć z nadmiaru płynu, obtoczyć w mące i smażyć na oleju przez 5-7 minut - z każdej strony. Zdjąć na ogrzany półmisek.
- Na patelni rozgrzać masło i zrumienić na jasnobrązowy kolor obrane i posiekane migdały. Maślano-migdałowym sosem polać ryby na półmisku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać posypane natką pietruszki, z dodatkiem cząstek cytryn.