Przepis na hiszpańską paellę: łatwą i zdrową

2021-03-29
HALINA
Paella
Autor: thinkstockphotos.com Paella to tradycyjne hiszpańskie danie z ryżu z dodatkiem jarzy, owoców morza i - fakultatywnie - kurczaka
łatwy
60 min
4

Paella jest tradycyjną hiszpańską potrawą znaną na całym świecie. Pochodzący z Walencji przysmak przygotowuje się z ryżu podsmażanego z szafranem, owocami morza oraz warzywami (papryką, pomidorem i zielonym groszkiem).  W zależności od upodobań krewetki czy małże możemy zastąpić kawałkami kurczaka.

Paella to danie z ryżu barwionego szafranem. Ponieważ szafran to droga i trudno dostępna przyprawa - gdy jest dla nas nie do zdobycia, możemy zastąpić go kurkumą. Kurkuma zwana jest nawet szafranem dla ubogich. Zabarwi ryż na żółto, ale niestety nie da specyficznego posmaku szafranu.

SKŁADNIKI

  • 20 dag ryżu do paelli, np. marki Halina
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 czerwone papryki
  • 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
  • 40 dag mrożonych krewetek
  • cytryna
  • 15 dag mrożonego groszku
  • łyżka masła
  • nitka szafranu
  • pęczek natki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
  • Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje.
  • Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.
  • Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny.
  • Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut.
  • Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut.
  • Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu, następnie dokładnie wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem.
  • Natkę umyć, osuszyć i posiekać.
  • Gotową paellę posypać natką.
HALINA