Przepis na hiszpańską paellę: łatwą i zdrową
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Paella jest tradycyjną hiszpańską potrawą znaną na całym świecie. Pochodzący z Walencji przysmak przygotowuje się z ryżu podsmażanego z szafranem, owocami morza oraz warzywami (papryką, pomidorem i zielonym groszkiem). W zależności od upodobań krewetki czy małże możemy zastąpić kawałkami kurczaka.
Paella to danie z ryżu barwionego szafranem. Ponieważ szafran to droga i trudno dostępna przyprawa - gdy jest dla nas nie do zdobycia, możemy zastąpić go kurkumą. Kurkuma zwana jest nawet szafranem dla ubogich. Zabarwi ryż na żółto, ale niestety nie da specyficznego posmaku szafranu.
SKŁADNIKI
- 20 dag ryżu do paelli, np. marki Halina
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki
- 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
- 40 dag mrożonych krewetek
- cytryna
- 15 dag mrożonego groszku
- łyżka masła
- nitka szafranu
- pęczek natki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie.
- Wrzucić ryż i smażyć, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje.
- Wlać bulion, zagotować i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.
- Owoce morza rozmrozić, skropić sokiem z cytryny.
- Papryki oczyścić i pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i dusić kolejne 10 minut.
- Dodać owoce morza, krewetki oraz groszek i gotować jeszcze 20 minut.
- Masło rozgrzać w rondelku i wymieszać z szafranem. Dodać do ryżu, następnie dokładnie wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem.
- Natkę umyć, osuszyć i posiekać.
- Gotową paellę posypać natką.