Przegrzebki ze szparagami w sosie burre blanc
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Przegrzebki ze szparagami w sosie burre blanc
SKŁADNIKI
- 4 łyżki masła
- 1 posiekana drobno szalotka
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 10 średniej wielkości szparagów
- 8 dużych przegrzebków
- sól, świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej na patelni 1/2 łyżki masła (średni płomień). Wrzuć posiekany imbir i szalotkę, duś pod przykryciem 3 minuty.
- Dodaj białe wino i gotuj całość ok. 5 minut, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 2 czubate łyżki masła i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Gotuj dalej na małym ogniu.
- W międzyczasie w innej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj szparagi i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż lekko zmiękną. Zdejmij z patelni.
- Na tej samej patelni umieść przyprawione solą i pieprzem przegrzebki. Smaż je na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i wrzuć je do sosu z masła i wina. Wymieszaj delikatnie.
- Połóż na każdym talerzu po 5 szparagów i 4 przegrzebki. Polej przegrzebki sosem maślanym. Podawaj z kieliszkiem białego wina półwytrawnego.