Przegrzebki ze szparagami w sosie burre blanc

2021-03-29
Przegrzebki ze szparagami w sosie burre blanc
Autor: Shutterstock Przegrzebki ze szparagami w sosie burre blanc to danie na specjalne okazje.
łatwy
25 min
4

Przegrzebki ze szparagami w sosie burre blanc

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki masła
  • 1 posiekana drobno szalotka
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 10 średniej wielkości szparagów
  • 8 dużych przegrzebków
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej na patelni 1/2 łyżki masła (średni płomień). Wrzuć posiekany imbir i szalotkę, duś pod przykryciem 3 minuty.
  • Dodaj białe wino i gotuj całość ok. 5 minut, aż połowa wina wyparuje. Dodaj 2 czubate łyżki masła i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Gotuj dalej na małym ogniu.
  • W międzyczasie w innej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Dodaj szparagi i dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż lekko zmiękną. Zdejmij z patelni.
  • Na tej samej patelni umieść przyprawione solą i pieprzem przegrzebki. Smaż je na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni i wrzuć je do sosu z masła i wina. Wymieszaj delikatnie.
  • Połóż na każdym talerzu po 5 szparagów i 4 przegrzebki. Polej przegrzebki sosem maślanym. Podawaj z kieliszkiem białego wina półwytrawnego.