Placuszki rybno-ziemniaczane z ziołowym jogurtem. Przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Placuszki rybno-ziemniaczane z ziołowym jogurtem to przepis z programu TVP2 Pytanie na Śniadanie. Pyszne danie obiadowe z młodych ziemniaków proponuje Josepha Seeletso gotujący gość PnŚ.
Więcej inspirujących przepisów znajdziecie codziennie w porannym programie TVP2 „Pytanie na śniadanie”
SKŁADNIKI
- 750 g młodych ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
- 100 g młodego szpinaku
- 300 g filetu z dorsza
- 300 g wędzonej makreli
- 700 ml mleka 3,2%
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
- 25 g mąki
- ćwiartki cytryny do serwowania
- 250 g jogurtu
- oregano
- melisa
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotuj wodę, posól, ugotuj umyte ziemniaki przez 10-15 minut aż będą miękkie. Szpinak przelej wodą spod ziemniaków. Przełóż ziemniaki z powrotem do garnka aż odparują, ubij widelcem, wystudź.
- W naczyniu podgrzej mleko z liściem laurowym i pieprzem. Gotuj dorsza w mleku przez 4 minuty. Wyłącz gaz i zostaw rybę jeszcze na kilka minut w mleku aby doszła i aby skóra i ości odchodziły od mięsa. Wyjmij na talerz i usuń skórę i ości rozdrabniając rybę na mniejsze kawałki.
- Zmieszaj wystudzone ziemniaki, szpinak, dorsza i makrele, żółtko i 3 łyżki mleka. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Uformuj placuszki i włóż do lodówki na minimum 30 minut lub na noc.
- Posiekaj zioła i dodaj do jogurtu.
- Rozgrzej olej na patelni, oprósz placki mąką i usmaż aż się zarumienią, Podawaj z cytryna i ziołowym jogurtem.